Emira Zovko, PMF
0

"Nema opasnosti od radijacije po ljude i živi svijet u BiH"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ukoliko se nuklearna kriza u Japanu završi na sadašnjem nivou, nema opasnosti od radijacije po ljude i živi svijet u BiH i regionu, izjavila je šef kabineta za radiohemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Srajevu Emira Zovko.

Prema njenim riječima, na sadašnjem nivou posljedica neće biti po stanovništvo udaljeno više od 30 kilometara od japanske nuklearne elektrane Fukušima oštećene u nedavnom razornom zemljotresu.

Navodeći da intenzitet zračenja opada sa kvadratom udaljenosti, pa se zračenja iz okoline znatno smanjuju sa povećanjem udaljenosti od mjesta incidenta, Zovko je istakla da je BiH predaleko od mjesta katastrofe da bi se mogle osjetiti bilo kakve posljedice, te da bi bili ugroženi ljudi i živi svijet.

"Ukoliko nešto od radioaktivnog oblaka iz Japana, čije kretanje zavisi isključivo od meteoroloških uslova, dođe i do nas, njegov intenzitet bi bio znatno oslabljen, jer će se neke radioaktivne čestice usput istaložiti i razblažiti", objasnila je Zovko  za sarajevsko "Oslobođenje".