HNŽ
0

Nema opasnosti od plimnog vala

FENA
Kiša koja neprestano pada gotovo deset dana prouzročila je velike probleme na području cijele Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a kada su u pitanju područja nizvodno od akumulacija na hidroelektranama na Neretvi za sad nema opasnosti od plimnog vala, doznaje se iz Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB.

Najveće elektroenergetsko postrojenje na Neretvi – Hidroelektrana Jablanica – trenutno propušta 340 kubičnih metara vode u sekundi, što je dvostruko više od uobičajenog zimskog režima rada.

No, s obzirom da je vodostaj Neretve uzvodno od Jablanice u opadanju, stanje je pod kontrolom, doznaje se u HE Jablanica.

Po riječima voditelj službe za odnose s javnošću Elektroprivrede HZ HB Vlatka Međugorca, problema nema ni sa dvjema hidroelektranama ovoga poduzeća.

"Količine vode koje ispuštaju HE Rama i HE Mostar u granicama su normale i nema nikakve opasnosti“, kazao je Međugorac u telefonskoj izjavi za Fenu.

Najgora poplava prouzrokovana nekontroliranim ispuštanjem velikih količina vode iz akumulacijskih jezera na Neretvi dogodila se 1999. godine, kada je u HNŽ-u potopljeno više tisuća stambenih objekata.

Šteta je procijenjena na 20 miliona maraka, a većina građana ni devet godina kasnije nije uspjela dobiti primjerenu naknadu za pričinjenu štetu.