Premijer KS Suad Zeljković
67

Nema novca za nove projekte, Vlada na računu zatekla 1.302 KM

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vlada KS u novom sazivu danas je, na prvoj sjednici, razmatrala tačku o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo s aspekta sigurnosti u kantonu. Donesena ja saglasnost o obnovi konkursa o prijemu novih radnika u MUP-u, kojim će biti povećan broj policajaca u ovom kantonu.

Donesena ja saglasnost o obnovi konkursa o prijemu novih radnika u MUP-u, kojim će biti povećan broj policajaca u ovom kantonu. Kako je novi premijer KS Suad Zeljković kazao na danšnjoj konferenciji za novinare, to povećanje će biti vidljivo na ulicama grada do kraja naredne godine, čime će biti poboljšana sigurnost građana Sarajeva.

Na sjednici su razmatrani i obimni materijali koje je prethodni sastav vlade uputio Skupštini KS.

"To smo uradili da ne bismo došli u situaciju da ministri ne mogu tumačiti određene dokumente. Neki su povučeni, a neki poslati u Skupštinu. Stav Vlade je da se nećemo baviti onim što su prethodno radili, već ćemo izvršiti provjeru da li je ono što su uradili u skladu sa zakonom. Ukoliko utvrdimo da ima propusta, pokušat ćemo da ih riješimo tako da budu usklađeni sa zakonom, ako sve bude uredu onda ćemo to podržati i usvojiti", rekao je Zeljković.

Na računu Kabineta premijera 140 maraka

Novi premijer je istakao žaljenje što se Vlada neće moći baviti novim projektima i stipendijama, jer su zatekli 1.302 marke na računu namijenjenom za javnu potrošnju, a na računu Kabineta premijera 140 maraka.

"Skenderija je gorući problem, pogotovo sada pred zimu, kao i zatvoreni Zemaljski muzej. Ali mi ne možemo pomoći jer nemamo sredstava", istakao je Zeljković.

Vlada saglasna u vezi sa izborom dekana UNSA

Na sjednici su razmatrane dvije tačke koje se tiču Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u okviru kojih je razmatrano aktuelno stanje na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

"Usvojen je Izvještaj Ministarstva obrazovanja u vezi sa izborom Muharema Avdispahića za rektora Univerziteta u Sarajevu i Nedžada Korajlića za dekana Fakulteta za kriminalistiku. Želim istaći da nemamo politički motiv, već je sve bazirano na činjenicama. Ne štitimo nikoga, jer ovo ministarstvo je servis akademske zajednice i građana", rekao je ministar obrazovanja KS Damir Marjanović.

Vlada je donijela i dva rješenja kojim poništava prethonda rješenja o razrješenju predsjednika i članova Upravnog odbora UNSA-e, te imenovanja predsjednika i članova UO UNSA-e, koji su bili na toj poziciji do okončanja konkursa raspisanog 8. novembra ove godine.

"UNSA je autonomna priča i Ministarstvo obrazovanja će uvijek dati potvrdu pozitivnim pričama. Nadamo se da će akademska zajednica prepoznati da je vrijeme da započnemo proces integracije", rekao je Marjanović.

Donošenje budžeta za 2013. godinu će kasniti

Informacija koja svakako neće usrećiti građane ovog kantona je ta da odluka o budžetu za 2013. godinu neće biti donesena na vrijeme.

"KS je prošle godine usvojio budžet na vrijeme, prije Nove godine, ali ove godine to neće biti slučaj, jer nemamo ni Nacrt. Na računu za javnu potrošnju našli smo 1.302 marke, na namjenskom tri miliona, a odobrenih kredita 16,5 miliona namijenjenih za infrastrukturu. Mogu reći da je ovo veoma teška situacija za budžetske korisnike", rekao je ministar finansija KS Muhamed Kozadra.

Istakao je kako nisu izmirene obaveze prema Univerzitetu za 10. mjesec, a već je kraj novembra.

Kozdara je rekao kako će Vlada KS vjerovatno donijeti odluku o rebalansu budžeta kako bi kanton mogao nesmetano funkcionisati.

Premijer Zeljković je poručio kako Vlada želi što prije uspostaviti normalne životne tokove na području KS istaknuvši da će samo tako oni biti zadovoljni na svojim radnim mjestima.