BiH
0

Nema ništa od ujedinjenja dva HDZ-a

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je danas da njegova stranka odustaje od procesa ujedinjenja dva HDZ-a.

"S obzirom da je izostao institucionalni odgovor HDZ-a, HDZ 1990 nastavlja samostalno djelovati u duhu svoje programske deklaracije", kazao je Ljubić na današnjem Drugom saboru HDZ-a 1990 koji se održava u Mostaru.

Ljubić je proces dvogodišnjeg ujedinjena nazvao sapunicom koja je, kako je kazao, njegovu stranku "debelo koštala".

"Stranka više neće biti 'švedski stol' za pohlepne karijeriste ili za bilo kakve marginalce i fukare koji su samo netko i nešto ako su vijećnici ili zastupnici. Namirili su se na našem radu i kredibilitetu i mnogi naši partneri iz predizborne koalicije i onda bez riječi hvala otišli. Namirili su se neki i naši bivši članovi, a onda za neko zaposlenje u obitelji, za nekakvog golfa šesticu otišli odnijeli mandate. Toga više neće biti", poručio je Ljubić nazvavši te pojedince "bacačima klipova u kotače i trojanskim konjima".

"Ovaj sabor treba biti servisna postaja koja će omogućiti slijepim putnicima da siđu, a da se mi ostali napunimo energijom koja će nam omogućiti sigurnu vožnju razrovanim i krivudavim balkanskim putovima", kazao je aktualni predsjednik HDZ-a 1990.

Ljubić je u svom govoru ponovio stajališta da je cilj HDZ-a 1990 funkcionalna, pravedna, ravnopravna i demokratska europska BiH, a sadašnje stanje BiH nazvao je "zaleđenim ratom" te "distorzijom Daytona".

"Bez obzira što neki i danas u Butmiru predlažu i opciju mirnog razlaza, bojim se da su ispustili iz vida da na ovim prostorima to nikada nije išlo na miran način, a pitanje da li je bilo kakav razlaz uopće moguć? Bolje nam je da pristupimo opciji mirne koegzistencije na način da pokušamo ovu državu urediti na funkcionalan i pravedan način. Međutim neki se moraju odreći barem dijela 'ratnog naslijeđa' inače nepravedan završetak jednog rata nosi u sebi uvijek klicu novog", kazao je Ljubić, ocijenivši da je jedini način da BiH dobije novi funkcionalniji i pravedniji ustav snažnije uključivanje međunarodne zajednice, mnogo snažnije nego u Butmiru.

"Smatram da je država Bosna i Hercegovina moguća bez obzira na sve probleme i antagonizme, ako se demokratizira i osigurava prava za sve. Učinit ćemo sve da je izgradimo kao funkcionalnu i stabilnu. Učinit ćemo sve da je osposobimo za priključenje EU i NATO. Ali ako budem morao birati: Država ili Narod? Odgovor je jasan. Nisam spreman žrtvovati hrvatski identitet i državotvorni subjektivitet za račun maglovite EU perspektive", kazao je Ljubić.

On je u svom govoru istaknuo da se njegova stranka zalaže za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini 2011. godine uz izjašnjavanje i o nacionalnom, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti, kao i za donošenje Zakona o imovini na državnoj razini s preduvjetom da tome prethodi donošenje Zakona o restituciji.

Istaknuo je i da će se HDZ 1990 zalagati za istinski nastavak povratka prognanih i izbjeglih građana smatrajući to strateški važnim za hrvatski narod i za BiH, a govoreći o Mostaru, Ljubić je ponovio da se njegova stranka zalaže za novi statut tog grada koji će biti u skladu s europskim konvencijama, te novi izborni proces.

"Jedino na ovaj način Mostar će moći valorizirati svoje izuzetne potencijale i postati paradigma za europski i multietnički grad", kazao je Ljubić.

On je u svom govoru izrazio zabrinutost zbog teškog stanja u kulturnim, znanstvenim i medijskim institucijama od interesa za hrvatski narod te je u vezi toga ocijenio da je na nacionalnoj razini nužno žurno izraditi strategiju održivosti i razvoja tih institucija.

Na kraju je Ljubić istaknuo da je njegova stranka, unatoč brojnim iskušenjima, odigrala povijesnu ulogu kada je u pitanju budućnost hrvatskog naroda u BiH, kao i same BiH.

Inače, na današnjem Drugom saboru HDZ-a 1990 birat će se novo rukovodstvo stranke, mijenjat će se Statut te usvojiti dopuna Programske dekleracije. Na Saboru sudjeluje oko 80 posto pozvanih poslanika, a kao gosti su nazočni brojni predstavnici političkih stranaka, veleposlanstva te međunarodnih organizacija u BiH. Od političkih stranka, na Saboru nazoče predstavnici SDA, NSRB-a, HSP-a Đapić - dr. Jurišić, PDP-a, HKDU-a te HSS-NHI-a.