BiH
49

Nema lijekova: Deficit važnog citostatatika u FBiH, nova dostava tek za dvije sedmice

Piše: I. P.
Više od mjesec dana žene koje se liječe od raka dojke ne mogu doći do lijeka koji se zove Eksemestan, a koji spada u grupu citostatika.

Jedna od korisnica koja je kontaktirala portal Klix.ba tvrdi da je moguće doći do zamjenskog lijeka koji košta čak 300 konvertibilnih maraka. Ipak, generički Eksemestan je nedostupan, a pacijentima se navodno poručuje da će se isti uskoro naći na policama apoteka.

S obzirom na to da je to lijek koji se nalazi na Listi Fonda solidarnosti, navedeni troškovi predstavljaju veliki finansijski teret za prosječnog građanina.

Javne nabavke provodi Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. On potpisuje ugovore o nabavci i isporuci lijekova sa ugovornim dobavljačima koji se obavezuju na kontinuiranu isporuku ugovorenih lijekova.

Problem nastaje u slučaju da dođe do deficita lijekova, gdje je Zavod u potpunosti pravno nemoćan da se obrati drugom dobavljaču.

"Potpisivanjem ugovora Zavod nema pravno uporište za nabavku lijekova od drugih dobavljača u slučajevima kada je lijek deficitaran", objašnjeno je iz Zavoda za Klix.ba. Kako je rečeno, problem deficitarnosti najčešće uzrokuju ugovorni dobavljači i proizvođači.

"Činjenica je da se gotovo svi lijekovi iz grupe citostatika uvoze od proizvođača iz Evropske unije i SAD-a, te da se radi o multinacionalnim kompanijama za koje je tržište BiH isuviše maleno da bi bilo prioritet u proizvodnim planovima", rečeno je iz Zavoda.

U cilju prevazilaženja ovog problema Zavod u skladu sa Odlukom Upravnog vijeća vrši refundiranje troškova pacijentima za nabavljene lijekove sa Liste lijekova Fonda solidarnosti u vrijeme deficitarnosti.

"Kada je u pitanju dostupnost lijeka Eksemestan u zdravstvenim ustanovama u mogućnosti smo samo dati informaciju koju smo dobili od ugovorne veledrogerije da će isporuka lijeka početi za 15-20 dana", zaključeno je iz Zavoda.