BiH
49

Nema jedinstvenog stava unutar SDA: Sokolović protiv smjene funkcionera iz DF-a

Piše: Er. M.
Sokolović i Džaferović
Sokolović i Džaferović
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu PS BiH Salko Sokolović kazao je kako neće podržati smjenu ministara DF-a u Vijeću ministara BiH. Sa druge strane, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PS BiH Šefik Džaferović ističe kako su jasna uputstva najviših organa stranke, odnosno da "SDA ima stav da se glasa za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH kako je to predloženo".

Džaferović je rekao da se nada da će rekonstrukcija Vijeća ministara BiH završiti onako kako je dogovoreno na najvišem političkom nivou, odnosno da će funkcionere iz Demokratske fronte u Vijeću ministara BiH zamijeniti funkcioneri iz Saveza za bolju budućnost.

"Nadam se, ako sve bude kako smo planirali, da mi tu proceduru možemo završiti tokom decembra. U decembru smo planirali dvije sjednice tako da je moguće da formiranje bude okončano, ali to ne mogu garantovat", kazao je Džaferović.

On je dodao kako ima dovoljno ruku da se smijene ministri iz Demokratske fronte s obzirom na to da postoji formirana parlamentarna većina.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Salko Sokolović kazao je kako neće podržati smjenu kadrova Demokratske fronte u Vijeću ministara BiH.

Podsjećamo, Sokolović je zajedno sa zastupnicima SDA u Zastupničkom domu PS BiH Šemsudinom Mehmedovićem, Sadikom Ahmetovićem i Senadom Šepićem najavio da će u sklopu svojih aktivnosti glasati za sve što je isključivo u interesu države i građana BiH.

Džaferović je kazao kako su jasna uputstva najviših organa stranke, SDA ima stav da glasa za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH kako je to predloženo.

"Ja očekujem puno jedinstvo u SDA i potpuno poštivanje odluka najviših organa stranka", rekao je Džaferović.

On je dodao i da zastupnici SDA na sutrašnjoj sjednici neće podržati imenovanje odlikovanog četničkog vojvode Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Podsjećamo, glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Poplašen, bivši predsjednik entiteta RS, imenovan je za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).