Apsurdni članovi
6

Nema ih u zakonu: Djeca s poteškoćama u razvoju koja ne koriste tuđu njegu ostaju bez dodatka u RS

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Zakon o dječijoj zaštiti RS, koji je stupio na snagu u decembru prošle godine, "izbacio" je pravo na dječiji dodatak djeci s poteškoćama u razvoju koja ne koriste tuđu njegu i pomoć. Ovo je izazvalo burne reakcije roditelja ove djece, ali i javnosti, jer iako ne koriste tuđu njegu i pomoć, za liječenje i rehabilitaciju ove kategorije djece potrebno je mnogo novca.

Koliko je zakon apsurdan govori i činjenica da majka ne ostvaruje pravo na dodatak za prvo i peto dijete, već samo za drugo, treće i četvrto dijete. Riječ je o zdravoj djeci, bez poteškoća. Pravi efekti ovog zakona očekuju se u septembru kada roditelji podnose zahtjeve za dječiji dodatak. Strahuje se da će više od 2.000 djece s poteškoćama u razvoju ostati bez dodatka.

"Do sada su primali dječiji dodatak bez obzira na to koji bili po redu rođenja, a na osnovu rješenja o razvrstavanju nadležnog Centra za socijalni rad, djeca s lakom mentalnom zaostalošću, djeca s problemima sa sluhom i problemima u glasu i govoru i djeca s hroničnim i rijetkim bolestima, a koja nisu primaoci tuđe njege i pomoći. Sada djeca koja nisu korisnici tuđe njege i pomoći ne ispunjavaju kriterije za dječiji dodatak bez obzira na to što imaju problema u razvoju", kazala nam je Gordana Ilić, koordinatorica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Banje Luke.

Naglasila je kako je ovaj Zakon u suprotnosti sa UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta (članovima 23, 24, 25 i 26) i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, koje su iznad domaćeg zakonodavstva, a države potpisnice su dužne uskladiti svoje zakone s usvojenim konvencijama.

Vlada Republike Srpske čekala je osam mjeseci te je na 188. sjednici održanoj 3. augusta dala saglasnost na mjeru podrške ostvarivanja prava na dodatak za djecu kod kojih oštećenje ili oboljenje ne uzrokuje funkcionalnu zavisnost i ne ostvaruju prava na dodatak na djecu koja su propisana zakonom.

"Podrška na ostvarivanje prava na dodatak na djecu osigurava se djeci s oštećenjima ili oboljenjima koja ne utječu na funkcionisanje u aktivnostima svakodnevnog života i ne ostvaruju prava na dodatak na djecu propisana Zakonom o dječijoj zaštiti, dakle nezavisno od materijalnog položaja porodice i rasporeda rođenja djeteta u iznosu od 90,85 KM mjesečno. Djetetom s oštećenjem ili oboljenjem smatra se dijete s oštećenjem vida, sluha, s oštećenjem u govorno-glasovnoj komunikaciji, s tjelesnim oštećenjem i/ili hroničnim oboljenjem, s intelektualnim oštećenjem, s psihičkim poremećajem i/ili oboljenjem, višestrukim oštećenjima ili sa drugim oštećenjem ili oboljenjem koji dovode do poteškoća u psihomotornom i senzomotornom razvoju", navela je Vlada RS u saopćenju nakon sjednice.

Sporni su članovi 18. u kojem se navodi da majka ostvaruje pravo na dodatak za drugo, treče i četvrto dijete u porodici i član 19. u kojem se navodi da dodatak ostvaruju djeca bez obzira na red rođenja i materijalni položaj porodice ukoliko je nadležni organ priznao pravo djetetu na dodatak za pomoć i njegu druge osobe.

Trenutno u RS-u pravo na dječiji dodatak ima 21.966 djece, od čega je 4.010 djece iz ovih kategorija. Iz Vlade su obećali da će povećati broj djece koja će imati pravo na dodatak, a s ciljem unapređenja dječije zaštite i jačanja porodice kao osnovne ćelije društva. Roditelji se nadaju kako će sporni članovi zakona biti izmijenjeni i usklađeni s konvencijama UN-a.