Problemi i u RS-u
0

Neljubaznost i dugo čekanje na preglede

SRNA
Bolnice u Republici Srpskoj dobile su niže ocjene za usluge u prošloj godini u odnosu na 2008. godinu, a pacijenti su se najviše žalili na dugo čekanje na specijalističke preglede i na neljubaznost osoblja, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

U FZO kažu da su niže ocjene očekivane, s obzirom na to da su pooštreni kriterijume ocjenjivanja, a da su zdravstvene ustanove dobijale ocjene od jedan do pet.

"Među najlošije ocijenjenim segmentom rada u bolnicama je organizacija zakazivanja specijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura", rekli su "Nezavisnim novinama" u Fondu.

Prema podacima Fonda, česta je pojava da se pregled ne obavi u zakazanom terminu, a događa se i to da zdravstvena ustanova ne obavještava pacijenta o promjeni termina.

U Fondu nisu htjeli da saopšte koja je bolnica najlošija, ali su istakli da je najbolju ocjenu, kao i u 2008. godini, dobila bolnica u Foči.

Fond zdravstvenog osiguranja RS kontinuirano kontroliše uslove liječenja u bolnicama od marta 2008. godine kada je bolnicama naloženo da su obavezne nabaviti sve što je pacijentima potrebno za vrijeme bolničkog liječenja.

Kontrolama Fonda bili su obuhvaćeni uslovi liječenja, opremljenost bolnice, dostupnost lijekova, higijena, kvalitet hrane, kao i zadovoljstvo pacijenata.