BiH
4

Nelegalna eksploatacija šljunka iz korita rijeke Neretve i ugrožavanje endemskih vrsta

Klix.ba
Na lokaciji Posebnog revira Konjic u toku je nelegalna eksploatacija šljunka iz korita rijeke Neretve sa plaže Tečija. Građani Konjica prijavili su jučer ovaj slučaj federalnoj inspekciji, te Policijskoj upravi Konjic.

Iz Udruženja građana Organizacija sportskih ribolovaca Konjic ističu kako je, uprkos upozorenjima, nastavljeno sa nelegalnom eksploatacijom, čime se krši niz federalnih zakona, izdvajajući Zakon o slatkovodnom ribarstvu FBiH kojim su ovakvi radovi zabranjeni u vrijeme mrijesta salmonidnih vrsta riba u rijeci Neretvi.

"Od pomenute lokacije 500 metara niže druga firma isto krši Zakon o slatkovodnom ribarstvu FBiH i svojim postupcima odnosno vozanjem teškim mašinama kroz korito rijeke Neretve uništavaju sav biljni i životinjski svijet u njoj. Napominjemo da je ovaj Poseban revir Konjic propisan Ribarskom osnovom za ribolovno područje Konjic i nadaleko je poznat po svojim rijetkim autohtonim endemskim vrstama salmonida, prije svega neretvanske mekousne pastrmke i neretvanske glavatice koje se nalaze na Crvenoj listi ugroženih vrsta", ističu iz ovog Udruženju.

Pitaju se "na koji bi način reagovale nadležne institucije na krađu i uništavanje prirodnih bogatstava da se ovo desi u nekoj drugoj državi".

"Prema svemu što se danas događalo u Konjicu, da se naslutiti da je ovo tek uvod u totalno uništenje rijeke Neretve, a sve zbog ličnih interesa pojedinaca", rekli su nam iz Udruženja Organizacija sportskih ribolovaca Konjic.