Haris Silajdžić
0

"Neke probleme ne možemo riješiti bez EU"

FENA
Ambasadori iz Političkog i sigurnosnog komiteta Evropske unije, koji borave u posjeti BiH, susreli su se danas s članovima Predsjedništva BiH kako bi potvrdili angažman EU u BiH, koji je i do sada bio veoma snažan.

Članica ovog komiteta Christine Rogger izjavila je nakon sastanka da pomoć vlastima BiH ostaje snažna, te da EU želi da BiH još ojača, te da se još bolje otvori njena evropska perspektiva.

Rogger je poručila da Evropa od vlasti BiH očekuje da evropski projekt bude na vrhu njihovih aktivnosti.

"Odlazimo iz ove zemlje puni novih ideja i utisaka, i nadamo se da će ova zemlja i dalje napredovati", kazala je ona.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je, međutim, kazao da je s delegacijom EU vođen otvoren razgovor, koji je, između ostalog, bio prilika da se kaže da u BiH ima mnogo razlika koje treba rješavati uz pomoć Evropske unije.

Iznoseći svoje mišljenje, Silajdžić je rekao da u BiH neke probleme ne možemo riješiti bez političkog uticaja EU.

"Drago mi je da je Komitet konstatirao da smo napravili određene pomake naprijed i da ćemo, vjerovatno, ispunjavati ono što se od nas očekuje, prije svega zahtjevi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je on.

Dodao je da bi ipak bilo dobro sastati se još jednom s ovim komitetom kako bi se razgovaralo o razlikama u BiH.

"Radi se o predstavnicima zemalja koje nas primaju u svoju organizaciju, u svoj klub, i oni trebaju da znaju sve o nama. Nema potrebe da bilo šta skrivamo. Imamo razlike", rekao je Silajdžić.

Naveo je da je član bh. Predsjedništva Nebojša Radmanović rekao na sastanku da ne trebaju krupne promjene kada je u pitanju Daytonski sporazum, dok on smisli da je Daytonski sporazum nastao zbog veoma krupnih i bolnih promjena koje su se desile.

Da bi se situacija dovela do normale, smatra Silajdžić, onda su potrebne krupne promjene u Ustavu, odnosno donijeti novi ustav koji će biti u skladu s evropskim standardima. Dodao je da su ovakve razlike razlog što još nije usvojena platforma za učešće bh. delegacije na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.