Fondacija "Istina, pravda, pomirenje"
0

Neizvjesno je do kada će trajati suđenje Iliji Jurišiću

FENA
Neizvjesno je do kada će trajati suđenje Iliji Jurišiću. Optužba još nije izvela sve svjedoke, i niko pouzdano ne zna koliko će ih svjedočiti. Iako niko od svjedoka nije okrivio Jurišića, sudsko vijeće još nije udovoljilo zahtjevu advokata da se Jurišić brani sa slobode.

U Fondaciji ''Istina, pravda, pomirenje'' nezadovoljni su dinamikom suđenja Iliji Jurišiću pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Iako će uskoro godina kako je suđenje počelo, optužba još nije okončala izvođenje dokaza, a i nezvjesno je kada će se to desiti.

Uz stalni zahtjev Jurišićeve odbrane da se njihov branjenik, uz jamčevine, pusti da se u Beogradu brani sa slobode, nada se polaže i u odluku Vijeća Evrope. Stoji činjenica da se u Beogradu vodi paralalen sudski proces predmetu koji vodi domaće pravosuđe. Vijeće Evrope upravo podržava procesuiranje pred domaćim pravosuđima.

"Do kraja godine trebala bi biti održana još dva ročišta. Niko od dosadašnjih svjedoka koje je Vijeće za ratne zločine izvelo nije okrivio Iliju Jurišića", kazao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije ''Istina, pravda, pomirenje''.