BiH
53

Neizvjesna jesen: Šta ako nam MMF ne odobri novi aranžman?

Piše: N. N.
Sjedište MMF-a (Foto: EPA)
Sjedište MMF-a (Foto: EPA)
Budžeti u Bosni i Hercegovini očekuju značajna sredstva od novog aranžmana koje naša država treba sklopiti s MMF-om. No, nije jasno šta ako, iz bilo kog razloga, MMF ne odobri novi aranžman.

Usvojenim budžetom za 2015. planirano je da se Federacija BiH zaduži za 680 miliona KM. Planirano je da se 200 miliona KM namakne od MMF-a, odnosno iz novog aranžmana s MMF-om koji tek treba da bude potpisan.

Budžeti zavise od MMF-a

Federacija će se dodatno zadužiti i od Svjetske banke (54 miliona KM), emitiranja obveznica (110 miliona KM), te emitiranja trezorskih zapisa (320 miliona KM).

Budžetom RS-a za 2015. planirano je da se ovaj entitet u 2015. zaduži 369 miliona KM, od čega je značajan dio planiran da se povuče iz sredstava MMF-a.

Kada se radilo na budžetu za 2015. planirano je da već početkom ove godine budu na raspolaganju sredstva iz 4. faze aranžmana s MMF-om koji je naša država potpisala još 2012. Međutim, sredstva iz 4. faze nikada nisu uplaćena, a iz MMF-a su poručili da je jedina opcija pregovor o novom aranžmanu.

Koliko je već sada opterećen budžet FBiH zbog izostanka sredstava od MMF-a govorio je nedavno i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić koji priznaje su već sada u situaciji da ne mogu izmirivati sve obaveze.

Novalić pojašnjava da deficit, zbog naslijeđenog duga iz prošle i manjka prihoda iz ove godine, iznosi oko 400 miliona KM. Trenutno Vlada FBiH isplaćuje samo plaće, socijalna davanja i druge prioritete, ali se ne isplaćuju grantovi, podsticaji i sl.

Kao privremenu mjeru Vlada se odlučila da trezorske zapise i obveznice emitira u većem obimu u prvom dijelu godine nego što je bilo prethodno planirano. Plan je da se prva polovina godine preživi zahvaljujući tako namaknutim kreditnim sredstvima, a da se od jeseni preživljava uz pomoć kredita MMF-a.

Povećanje prihoda od poreza, nova zaduženja kod banaka...

No, ključno pitanje jeste šta ako MMF, iz bilo kojih razloga, ne odobri nova sredstva?

Iz Ministarstva finansija BiH za Klix.ba su rekli kako sredstva od MMF-a ne koristi država već samo entiteti te da se obratimo entitetskim ministarstvima finansija.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda ranije je za medije rekao da BiH treba najmanje milijarda KM kako bi se sanirali deficiti entitetskih budžeta. Prema Bevandi, deficit budžeta u RS-u iznosi oko 500 miliona KM, a u FBiH oko 680 miliona KM.

U Vladi FBiH, tačnije u ministarstvu finansija, računaju i s mogućnošću da MMF uopće ne odobri novi aranžman.

“Pripremamo rebalans budžeta za 2015. godinu što smo i u obavezi nakon što je imenovana Vlada FBiH, a s obzirom na mogući izostanak sredstava odnosno smanjene dinamike priljeva sredstava od MMF-a, neophodno je uraditi korekcije i moguće alternative”, kaže za Klix.ba ministrica finansija FBiH Jelka Miličević. Ona dodaje da se u Federalnom ministarstvu finansija razmatraju rješenja u smislu korekcije na transferima, prvenstveno kapitalnim transferima kao i mogućnost alternativnih izvora finansiranja kako od domaćih banaka tako i od međunarodnih finansijskih institucija.

“Pokreću se i aktivnosti koje će se odmah reflektirati na budžet, a to je cijeli niz mjera na povećanju poreznih i neporeznih prihoda, prvenstveno u domeni direktnih poreza”, kaže ministrica Miličević.

Nepostojanje većine koja bi usvojila reforme

Za pregovore s MMF-om ključno je usvajanje i sprovođenje seta reformi koji su nazvani “reformska agenda”. Iz dosadašnjih najava čini se da je MMF odlučan da ne odobri novi aranžman ako se ne krene u ozbiljnije reforme.

Vlada FBiH, bez ministara DF-a, usvojila je plan reformi, isto kao i Vijeće ministara. Međutim, Vlada RS-a nije usvojila ni plan reformi, a neizvjesno je kada će uopće usvojiti ovaj plan.

Drugi problem sigurno će predstavljati samo provođenje reformi. Usvajanje novog Zakona o radu premijer FBiH Novalić najavljuje do kraja godine. Međutim, ovaj entitet trenutno nema ministra za socijalni rad u čijoj nadležnosti je ova oblast, a na posljednjoj sjednici ZD Parlamenta FBiH nije bilo većine ni za usvajanje dnevnog reda a kamoli nekog od reformskih zakona. Ismet Osmanović (SDA) na zadnjoj sjednici ZD Parlamenta FBiH je rekao kako ne zna kada bi se mogla zakazati nova sjednica a očito je da ne postoji parlamentarna većina.

Također, uopće nije jasno da li je neki od reformskih zakona već gotov, a sigurno je da će trebati i određeno vrijeme za usaglašavanje predlagača zakona i sindikata te udruženja poslodavaca. Potpisanu “reformsku agendu”, odnosno plan reformi, Vlada nije javno obznanila, a u medije su procurile različite verzije.

Premijer Novalić je rekao kako će plan ostati skriven dok ne bude svečano potpisan. Ceremonija potpisivanja je otkazana jer iz RS-a nisu potpisali plan reformi pa je svoju posjetu otkazao i evropski komesar Hahn.