Američka ambasada
0

Negiranje navoda da Dudakovića štite Amerikanci

SRNA
Ambasada SAD u Sarajevu odbacila je kao apsolutno netačne tvrdnje beogradskog advokata Tome File da bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković neće biti optužen za ratne zločine jer to ne dozvoljavaju Amerikanci. "Ti navodi su apsolutno netačni i ne zaslužuju bilo koji dalji komentar", kratko je saopšteno Srni iz Pres službe Ambasade SAD u BiH. Beogradski advokat Toma Fila izjavio je ranije Srni da Atif Dudaković neće biti optužen za ratne zločine, jer to Amerikanci neće dozvoliti.

"Dudaković je sarađivao sa Amerikancima. Oni su ga naoružavali i obučavali i on je opasan čovek. Ako progovori kako su Amerinakci donosili oružje na tuzlanski aerodrom, te ko je obučavao muslimanske borce, onda je jasno zašto neće biti procesuiran", rekao je Fila.

Večernje novosti danas su objavile da je Komandant bivšeg Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković dobio garanciju američkih diplomata u BiH da neće biti procesuiran za ratne zločine, zbog čega je odustao od bjekstva i odlučio da ostane u Sarajevu.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da je Dudaković bio jedna od glavnih poluga vojnih operacija na području bivše Jugoslavije. 

Galijašević tvrdi da je te operacije vodila i organizovala američka nevladina bezbjednosna vojna organizacija MPRI, koja, kako je rekao, ima više generala sa tri zvjezdice nego Pentagon.

 "Ova agencija je obučavala vojnike Federacije BiH i kreirala akciju Oluja u Hrvatskoj, kao i mnoge akcije za Dudakovića i njegov Peti  korpus, u kojima su počinjeni stravični ratni zločini", naglasio je Galijašević.