BiH
55

Negator genocida u Srebrenici pod istragom zbog novca koji mu je dala Vlada RS

Klix.ba
Stefan Karganović
Stefan Karganović
Negator genocida u Srebrenici Stefan Karganović koji je ovdašnjoj široj javnosti postao poznat nakon što je u medijima objavljena informacija da njegov i rad njegove organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" izdašno honorira Vlada RS-a, ovih dana se našao pod istragom pravosudnih organa u tom entitetu.

Svi materijali u vezi s "Istorijskim projektom Srebrenica" i njegovim vođom Karganovićem proslijeđeni su nadležnim institucijama, MUP-u i Tužilaštvu, objavio je portal Istinito, pozivajući se na izvore bliske banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Vlada RS-a je za razne Karganovićeve projekte, knjige i slično dala milionske iznose.

"U periodu od 2008. do 2014. godine ukupan iznos sredstava koji je iz budžeta odobren NVO 'Istorijski projekt Srebrenica je 1.898.900 KM, te da je od tog ista utrošila 1.445.698,88 KM. Odluke Vlade RS i budžeti za svaku godinu, kojima se objezbjeđuju odnosno planiraju sredstva za rad NVO, nalaze se u izdanjima Službenih glasnika RS", navodi se u dokumentu kojeg potpisuje Milroad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a što je Klix.ba ranije objavio.

Ministrica pravde RS-a Gorana Zlatković je informaciju o istrazi potvrdila i zastupniku NDP-a Draganu Čaviću u entitetskom parlamentu RS-a prilikom odgovora na pitanje o utrošenih dva miliona KM za Karganovićev projekat.

Istinito navodi kako Karganovićeva historija kao prevaranta seže decenijama unazad. Novine The Montana Standard prenijele su još davne 1973. vijest koja se tiče upravo njega, a u kojoj se navodi da je čikaški konzulat Kraljevine Tonga zatvoren u vrlo kratkom roku. I to zbog Stefana Karganovića.

"Grof Stephen Karganović, izvanredni i opunomoćeni konzul Kraljevine Tonga najavio je svoju ostavku na zabavi koju je upriličio u nedjelju kako bi se predstavito ostatku diplomatskog kora. On je rekao da ostavku podnosi zbog 'priče u Chicago Daily News u kojoj su citirani članovi konzularnog kora koji su sumnjali u konzulovu autentičnost'.

Grof Karganović priznao je da je zapravo sam sebe imenovao počasnim konzulom dok tonganski zvaničnici formalno ne odobre njegov zahtjev", navodi se u tekstu The Montana Standarda iz '73.

U tekstu se dalje kaže da Karganović, tada apsolvent na međunarodnim odnosima Univerziteta u Čikagu i grof "na temelju svog kraljevskog jugoslovenskog porijekla", skuplja poštanske marke.

"Sam Karganović kaže da se informisao o tonganskoj politici kroz poštanske marke, sve dok jednog dana nije odlučio da je kraljevini potreban čikaški konzul zbog promocije turizma.

'Zemlja nema ništa za prodati, dakle, potreban joj je turizam'", objasnio je "grof" tada.

Nakon toga Karganović je nastavio sa falsifiranjem i izvlačenjem novca od koga je mogao, a među takvima je i Vlada RS-a.

zbog sumnje da se novac RS troši nenamjenski i da je "Istorijski projekat Srebrenica" zapravo "međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera" Čavić je podnio zahtjev i Vladi Kraljevine Holandije o registraciji Karganovićeve fondacije, identifikaciji ovlaštenog lica za njeno zastupanje, kao i za informacijama o njenim bankovnim računima i zakonitosti ostvarivanja prihoda u Holandiji.

"On nema račun nigdje, nigdje nema pravdanja novaca. Potrošio je 1,6 miliona maraka i za to ne postoji nikakvo pravdanje", izjavio je Čavić za portal Istinito.