Načelnik Općine Centar
174

Nedžad Ajnadžić: Stan nije u vlasništvu Predraga Pašića, prostor je općinski i mora se vratiti

B. R.
Nedžad Ajnadžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nedžad Ajnadžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić komentarisao je pravni status stana u kojem živi bivši nogometaš Predrag Pašić. Govorio je o tome da li je stan u Pašićevom ili u vlasništvu lokalne zajednice te ukazao na moguća rješenja ovog spora.
"To je prostor pod restitucijom. Presuda suda je konačna i izvršna. Naravno, dozvoljavam da Pašić i njegov advokatski tim u svojim rukama imaju rješenje. Moraju se odazvati Općini na javni poziv koji smo poslali ili iskoristiti pravni lijek da obnove postupak", ukazao je Ajnadžić.

Komentarisao je Pašićevu tvrdnju da ima dokumente za koje je naveo da svjedoče da je stan u njegovom vlasništvu.

"U skladu sa sudskom odlukom prostor, nažalost, nije njegov. Apsolutno podržavam stavove pravobranilaštva. Činjenica je da taj prostor nije Pašićev, nego je prostor pod restitucijom, kojim raspolaže Općina do konačnog rješenja", izjavio je.

U osvrtu na navod da Pašić Općini Centar duguje 184.000 KM kirije Ajnadžić je kazao da neće spekulirati o tom iznosu, ali misli da je to tačan iznos.

"Tražili smo potraživanja samo u posljednjih pet godina. Pašić koristi taj prostor od 1991. godine. Veoma je zanimljiva činjenica, a meni je to žao, savjetovao sam ga da razumnije priđe ovom problemu, jer je zapravo on taj koji upravlja pravnim procesom naspram sebe. Suština je da je on tužio Alkalaja Morica i da po principu dospjelosti želi uknjižiti prostor od 120 kvadrata na sebe", dodao je.

Prema njegovim riječima, Općina se suprotstavila tome i, kako je rekao, odbranila taj prostor.

"Prostor je općinski. Mora se vratiti i osigurali smo u posljednjih pet godina potraživanje u odnosu na finansijsku dobit. Inače je Predrag Pašić imao pozive u kontinuitetu od momenta pokretanja tužbe po principu dospjelosti 2018. i posljednji poziv je otišao prije tri dana da dođe da se pregovara", naglasio je.

Obećao je da će, kako je istakao, dati prostor i vrijeme Pašiću da zajedno sa svojim advokatskim timom nađe najbolju opciju, a koja će biti u njegovu korist.

"Neću se uopće suprotstavljati činjenici da se na izvršnu presudu može tražiti obnova postupka. Veoma rado ću to podržati. Ali je činjenica da je Općina Centar uknjižena sa zabilješkom na nekretninu kojom garantira za dugovanje koje Pašić ima prema Općini", potcrtao je.

Podsjećamo, legendarni nogometaš Pašić je objavio pismo u kojem navodi da će on i njegova supruga zbog sudskog postupka koji je vođen bez njegovog znanja biti izbačeni na ulicu te da će njegovu imovinu oduzeti Općina Centar. Riječ je o stanu koji je bio u vlasništvu Jevreja. Kako je istakao Pašić, stan je dobio od bivšeg sarajevskog gradonačelnika Ante Sučića kao zaslužan sportista. Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci poručio je Pašiću da se nada da će "očita nepravda biti ispravljena i prevaziđena". Finci je dao podršku Pašiću.

Ovaj istaknuti sportista također je objavio dokumente za koje smatra da svjedoče u prilog njegovim navodima i naglasio da "Općina Centar pokušava manipulisati".