CIK BiH
0

Neće biti organizirano glasanje u DKP-ima BiH

FENA
Centralna izborna komisije BiH (CIK) je odlučila da ne organizira glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, a osnovni razlog je što je mali broj birača koji su izrazili želju da glasaju u DKP-ima.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović napominjući da je od 35.049 registriranih birača iz inostranstva, samo 290 izrazilo želju da glasa lično u DKP-ima BiH u svijetu.

„Sa žaljenjem konstatiramo ovu činjenicu jer, od Dejtonskog sporazuma i od izbornih procesa koji se u kontinuitetu od 1996. godine održavaju u BiH, prvi put je zakonodavac pružio šansu da se i na ovaj način ostvari biračko pravo naših građana koji žive u inozemstvu“, kazao je Arnautović.

Dodao je da je, nažalost, svega 290 onih koji su izrazili tu želju.

„Kada smo to rasporedili i vidjeli spiskove po svakoj zemlji, odnosno svakom DKP-u, taj se broj kreće negdje od jedan u Italiji do 23 u Berilinu. To je apsolutno neodgovarajući broj da bismo formirali biračke odbore, da bismo izvršili obuku. Odlučili smo da to ne organiziramo u našim DKP-ima, ali ovih 290 koji su se javili apsolutno će ostvariti svoje biračko pravo kao i svih onih 35 hiljada. Oni će svoje biračko pravo ostvariti glasenjem putem pošte, dakle popunjavanjem koverata i upućivanjem u Sarajevo“, kazao je Arnautović.