Ministar Damir Hadžić
46

"Ne treba dizati tenzije u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta"

Piše: J. Hadžiahmetović
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je jučer Hrvatska predstavila Nacrt novog idejnog rješenja Pelješkog mosta, čija visina iznosi 35 metara, što je za 20 metara niže u odnosu na visinu u prethodnom nacrtu, kontaktirali smo ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića, koji je izjavio kako je nepotrebno dizati tenzije u javnosti u vezi sa ovim, ali i drugim pitanjima, kao što je izgradnja Pelješkog mosta i Neumskog koridora.

Ministar Hadžić kaže kako će BiH i Republika Hrvatska zajednički, a ne kao suprotstavljene strane, rješavati pitanja Sporazuma o granicama, izgradnje Pelješkog mosta i Neumskog koridora.

Zbog toga je Vijeće ministara BiH usvojilo zaključak kojim se traži da predstavnici BiH budu uključeni u sve aktivnosti na izradi studije izvodljivosti vezane za izgradnju Neumskog koridora, te predložilo Parlamentarnoj skupštini BiH da razmotri mogućnost nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i RH.

"BiH smatra da je ratifikacija Sporazma Izetbegović-Tuđman najoptimalnije rješenje za obje zemlje. Jednako tako, cijenimo da novo otvaranje pregovora ne bi donijelo nikakav kvalitetniji rezultat u odnosu na već ponuđena rješenja. U slučaju da Republika Hrvatska ne ratificira nevedeni Sporazum, smatramo da ovo pitanje treba riješiti kroz međunarodnu arbitražu. Zaista je nepotrebno ovoliko podizanje tenzija u javnosti o ovom, ali i drugim pitanjima, kao što je izgradnja Pelješkog mosta i Neumskog koridora", kazao je Hadžić za naš portal te dodao kako se država BiH neće uplitati u politička previranja i raspravu sa opozicijom u Hrvatskoj.

"Jednako tako, nećemo opstruirati gradnju Pelješkog mosta jer vjerujemo da će Hrvatska prilikom usvajanja idejnog projekta ispoštovati pravo suverene države BiH da ima nesmetan pristup međunarodnim vodama vodeći računa o tehničkim detaljima istog.

"BiH i Hrvatska su dvije partnerske zemlje. U skladu s tim, BiH neće tolerisati bilo kakav drugačiji odnos osim onog dobrosusjedskog i ravnopravnog, a ne ucjenjivačkog i bez obostranog uvažavanja. Vjerujem da ćemo kao susjedi i partneri uspjeti sve dogovoriti“, naglasio je ministar komunikacija i prometa BiH.

Hadžić naglašava kako Republika Hrvatska ne ustupa svoj teritorij BiH u Neumskom zaljevu, niti postoje validni dokazi da su "sporni" Veliki Školj i Mali Školj te vrh Kleka teritorij Hrvatske.

"Više od deset godina BiH ostvaruje suverenitet nad Velikim i Malim Školjem i vrhom poluotoka Klek. Zahtjev građana Neuma za zadržavanjem postojećeg stanja korespondira sa interesima BiH u pogledu identifikacije državne granice u tom području", kaže Hadžić te dodaje kako Sporazum o identifikaciji državne granice, koji su potpisali predsjednici Izetbegović i Tuđman, treba sagledati u cjelini, a ne samo dio koji se odnosi na morsku granicu u predjelu Neuma.

"Tako gledajući, lako će se uočiti i pogodnosti koje je RH dobila u razgraničenju na rijeci Savi", izjavio je Hadžić.

Vijeće ministara BiH će u najskorije vrijeme održati tematsku sjednicu u vezi sa upravljanjem i utvrđivanjem granice, o čemu će bh. javnost biti pravovremeno obaviještena.