Nebojša Radmanović
0

"Ne smije se desiti nijedan propust bh. diplomate"

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Ne smije se desiti nijedan propust diplomate u UN-u koji bi štetio ugledu BiH, kazao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović za novi broj časopisa "Novi pogledi".

Radmanović je istakao da je nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti prilika da BiH pokaže da je zemlja koja može normalno da funkcioniše i odgovori tim zadacima.

"Dobili smo tu priliku i bilo bi šteta da zbog nekih unutrašnjih nesporazuma ili zbog nekih pogrešnih ili ličnih kadrovskih propusta ispustimo tu krupnu stvar. To je situacija u kojoj moramo izanalizirati propuste nekih prethodnika. Ne smije se desiti nikakav propust diplomate koji bi štetio imidžu BiH. Ni zvaničan, u diskusiji, ni u lošem vođenju nekog pododbora, a pogotovo u nekoj aferi kao što se dešavalo nekim našim prethodnicima", kazao je Radmanović za časopis Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije ACIPS.

Radmanović u intervjuu govori i o aktuelnom stanju u BiH, odlasku bh. vojnika u Irak, razlozima zbog kojih se govori o referendumima te da li će ih biti i o odlasku visokog predstavnika iz BiH.

Promocija "Novih pogleda" bit će održana 23. marta u 13.30 sati u prostorijama ACIPS-a, a kao poseban gost prisustvovat će ambasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić, kao predstavnik zemlje koju BiH nasljeđuje u Vijeću sigurnosti.

Staničić će govoriti o iskustvima Hrvatske u Vijeću sigurnosti, pozitivnim iskustvima, ali i svemu što nakon dvogodišnjeg mandata smatra da je moglo biti bolje učinjeno.

Posljednji broj "Novih pogleda" posvećen je ulasku BiH u Vijeće sigurnosti, a poseban dio predstavlja analiza hrvatskog članstva i lekcije koje BiH mora naučiti iz toga, saopćeno je iz ACIPS-a.