Poljoprivrednici BiH
0

"Ne možemo izdržati nelojalnu konkurenciju"

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"Od Ustavnog suda očekujemo usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje. Ako je Ustav BiH koncipiran tako da se građanima nanosi očigledna šteta, oni to imaju pravo znati", rekao je Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH

Zakon o Zaštiti domaćih proizvoda štiti državu, a Apelacija koju je podnio Predsjedavajući Doma omogućava trgovačkim lancima iz susjednih zemalja da pljačkaju BiH", tvrde iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

Povodom sjednice Ustavnog suda BiH na kojoj bi se trebale ukinuti nulte stope carine za prehrambene proizvode iz Srbije i Hrvatske, oglasilo se Udruženje poljoprivrednika BiH. Predsjednik Udruženja Miro Pejić kaže: "Ukoliko Ustavni sud na sjednici od 25. septembra ne usvoji Zakon o zaštiti domaćih proizvoda i ne stavi van snage Apelaciju po kojoj se za poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske uvodi nulta carinska stopa, to bi mogao biti posljednji udarac poljoprivredi BiH. Mi ne možemo izdražati nelojalnu borbu i konkrenciju s trgovačkim lancima iz Srbije i Hrvatske. "

Poljoprivrednici u BiH su posljednjih godinu dana u nezavidnoj situaciji i početkom oktobra mogući su i veliki protesti. U dijelu koji se odnosi na sporazum CEFTA o govinskoj razmjeni između zemalja jugoistočne Evrope, Udruženje podržava i Udruženje poljoprivrednika i farmera RS. Što se sadašnje situacije za poljoprivrednike tiče, može se reći da nikada nije bila gora. Recesija je smanjila poticajna sredstva za 50 posto, a Srbija i Hrvatska u prosjeku izdvajaju 10 puta više za poljoprivredu.

Podsjetimo, Apelaciju na Zakon o zaštiti doaćih proizvoda koji je prošao proceduru podnio je predsjednik Doma naroda Ilija Filipović. "Njome se", tvrdi Pejić,"omogućava Srbiji i Hrvatskoj, odnosno njihovim trgovačkim lancima da prave ogroman suficit. U posljednja tri mjeseca BiH je nanesena neprocjenjiva šteta. Naš zakon ne krši odrednicu CEFTA i apeliramo na Ustavni sud da na sljedećoj sjednici ukine privremenu mjeru i dozvoli primjenu Zakona." Iz Udruženja poljoprivrednika tvrde da imaju saznanja da je uz sudije iz reda srpskog i hrvatskog naroda izlobiran i jedan međunarodni sudija što bi omogućilo trgovačkim centrima iz Srbije i Hrvatske da i dalje izvlače dobit iz BiH na našu štetu. "Ako je Ustav BiH koncipiran tako da spriječava njezine građane u ostvarivanju svojih interesa i omogućava da im se čini šteta, građani ove zemlje to trebaju znati. Ustavni sud ne bi smio podleći pritisku trgovačkih lobija i njihovih eksponenata, pa bili oni i predsjednici Parlamenta", završio je Pejić dodajući da će, ne usvoji li se Zakon, koji hoće omogućiti BiH da bude suverena u ekonomskom smislu, mogu očekivati protesti poljoprivrednika i blokade.

"Što se Vijeća ministara tiče, njegovo očigledno ignoriranje obaveza koje proizilaze iz ratifikacije sporazuma CEFTA -e pokazuje da se i u ovom slučaju radi o stranačkim interesima, i da njihovo nefunkcioniranje ovu situaciju dodatno otežava." - završava Udruga poljoprivrednika BiH.