NUBBiH
0

Naučni dijalog "Stereotipi o mržnji među narodima"

FENA
Naučnim dijalogom o temi "Stereotipi o mržnji među narodima - britanski konzuli o ruskoj i austrijskoj politici u BiH u drugoj polovini XIX stoljeća" danas je u Sarajevu počela nova sesija tribine "Dijalog s prošlošću" Instituta za istoriju.

O spomenutoj temi okupljenim naučnicima i historičarima u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH govorio je viši asistent Odsjeka za istoriju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Edin Radušić.

On se i u svom naučnom radu bavio stereotipima da se narodi u BiH mrze već stoljećima te da je to osnova svakog nesporazuma i problema u zemlji.

Odabranim primjerima iz 19. stoljeća pokazao je kako se počeo stvarati taj stereotip te dao kraći pregled politike Velike Britanije, Austrije i Rusije prema Bosni i Hercegovini.

Radušić upozorava da se u BiH nastoji instalirati takva istina o višestoljetnoj mržnji bh. naroda, čiji su motivi i tumačenja političke prirode s ciljem da se suživot naroda u BiH pokaže nemogućim.

"Ovakav pristup je modificirana postavka iz 19. stoljeća, iako su tadašnji stvaraoci i motivi bili drugačiji. Ukoliko se višegodišnja mržnja naroda izvadi iz konteksta, ona može izgledati istinita", kazao je on.

Spomenuti se stereotip počeo graditi sredinom 19. stoljeća, uporedo s razvojem nacionalne svijesti bh. naroda. Izgradnja nacionalnog identiteta nosila je nužnost poistovjećivanja s grupom te su vremenom nacionalno osviješteni pojedinci počeli osjećati netrpeljivost prema drugim nacionalnim grupama.

Radušić je problematizirao i politiku koje su vodile spomenute velike sile u i prema BiH, kao i prelamanje njihovih međusobnih interesa i političkih nesuglasica preko naše zemlje.

Nakon uvodnog govora učesnici tribine otvorili su dijalog o ovoj temi.