BiH
0

NATO: Pristupanje BiH evroatlantskim organizacijama put za trajnu stabilnost

FENA
"Pristupanje BiH evroatlantskim organizacijama je jedini put za trajnu stabilnost na ovim prostorima na kojima je bilo toliko tragičnog krvoprolića.", izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Jaap de Hoop Scheffer je još kazao da će NATO podržati BiH na njenom "dugom i krivudavom" putu ka evroatlantskim organizacijama te da "poziv Bosni i Hercegovini da se pridruži Partnerstvu za mir ne oslobađa je od obaveze pune saradnje s Haškim tribunalom". Put ka evroatlantskim organizacijama podrazumijeva izgradnju tolerancije u zemlji i reformske procese policije, ustava, nastavak reforme odbrane i odobravanje budžeta u ovom sektoru, dodao je.

Generalni sekretar NATO-a boravi u posjeti BiH prvi put nakon što su ministri vlada zemalja članica NATO-a na samitu u Rigi odlučili da BiH bude pozvana u Partnerstvo za mir.

Ovu činjenicu i podudarnost njegove posjete BiH s posjetom komesara Evropske komisije za proširenje EU Ollija Rehna, mada, kazao je, to nije unaprijed isplanirano za isti dan, nazvao je podrškom Bosni i Hercegovini da ostane na kursu prema evroatlantskim organizacijama.

Jedan od njegovih domaćina u Predsjedništvu BiH, predsjedavajući Nebojša Radmanović nazvao je ovaj dan važnim za Bosnu i Hercegovinu "jer se ona opredjeljuje za brz put prema evroatlantskim organizacijama".

"Imamo uvjeravanja za podršku, a mi znamo da hoćemo što prije do NATO-a. To nije samo želja građana BiH, već to znači dugoročnu stabilnost u BiH i regionu", izjavio je Radmanović nakon što je s drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH Harisom Sijaldžićem i Željkom Komšićem primio generalnog sekretara NATO-a.