BiH
0

Nastavljen glavni pretres protiv Ramiza Delalića Ćele

FENA
U Sarajevu je danas nastavljen glavni pretres u procesu koji se u Kantonalnom sudu vodi protiv Ramize Delalića Ćele, optuženog za ubistvo Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine na Baščaršiji u Sarajevu. Ovaj slučaj predstavljan je i u javnosti izvan Bosne i Hercegovine kao "ubistvo srpskog svata".

Nakon što je početkom jula ove godine u procesu protiv Ramiza Delalića u Kantonalnom sudu u Sarajevu svjedočio Radenko Mirović, zet ubijenog koji je kritičnog dana bio u svadbenoj povorci, na današnjem ročištu nisu se pojavili svjedoci Arsenije Gardović i Jovan Gardović. Tužilac Enes Kamenica obrazložio je njihov izostanak proceduralnim propustima.

Kamenica je danas kao dokazni materijal priložio video kasetu sa snimkom iz tri dijela koji se odnose na događaj na Baščaršji, na fragmente intervjua koji je optuženi svojevremeno dao Televiziji Hayat te na dokumentarnu emisiju RTV-a "Srna" o ubistvu srpskog svata.

Delalićev branilac Fahrija Karkin, kao i optuženi, kazali su danas da taj dio vidematerijal ("Srna") ne treba da utiče na presudu. Nazvali su ga propagandnim materijalom, a optuženi je zbog svog istupa dobio opomenu predsjedavajuće Sudskog vijeća Jasmine Kosović.

Branilac Karkin izjavio je još da videomaterijal koji je prezentiralo Tužilaštvo nije prethodno dat odbrani da ga presnimi, iako je odbrana prezentirala Tužilaštvu viedeomaterijal koji je ona pripremila. Fahrija Karkin je još kazao da je materijal Tužilaštva nezakonito u sudskom spisu jer nije bio dostupan i odbrani i da ne treba da utiče na presudu.

Nastavak suđenja u predmetu protiv Delalića zakazan je za 29. augusta.

Ramiz Delalić Ćelo optužen je da je učestvovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur na lokalitetu Baščaršija 1. marta 1992. godine te da je u metežu nastalom nakon tog presretanja pucao iz pištolja u pravcu Nikole Gardovića.