Sulejman Tihić
0

"Naš interes je članstvo u NATO-u"

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Lideri Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Sarajevu s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom.

Tihić je nakon sastanka kazao novinarima da je generalni sekretar tražio od njih mišljenje, kratku analizu o najvažnijim aktuelnim pitanjima u BiH, počev od ustavne reforme, članstva u NATO-u, zatvaranja Ureda visokog predstavnika, ispunjavanja uvjeta...

„Mi smo iznijeli svoja mišljenja. Ja sam kazao da je naš prvi interes članstvo u NATO-u i da je to najvažniji interes - mir i sigurnost, a to osigurava članstvo u NATO-u“, kazao je Tihić.

Kad je u pitanju zatvaranje Ureda visokog predstavnika, Tihić je rekao da smatra da nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje OHR-a i da bez neophodne ustavne reforme to nije dobro raditi, a „ako se uradi da može dovesti do određenih problema, blokada rada institucija, podjela, sukoba čiji karakter nije moguće predvidjeti“.

“Kad je u pitanju ustavna reforma moje je mišljenje da trebamo kao osnovu uzeti 'aprilski paket', s tim što bi se rješenja kretala od aprila plus do aprila minus, obzirom na promijenjene okolnosti. Negdje bi se napravio veći napredak. Mislim da bi prvenstveno kad je u pitanju način odlučivanja, glasanja, trebalo promijeniti dio toga, ono što je moguće realno dogovoriti i kad je u pitanju institucija Vrhovnog suda, dvojnog državljanstva kao dodatno u odnosu na ono što je 'aprilski paket' tretirao“, kazao je Tihić.

Na novinarsku konstataciju da je Scheffer danas ustavnu reformu doveo u vezu s članstvom BiH u NATO-u, Tihić je kazao da je i njima rekao da je na određeni način rješenje državne imovine vezano za ustavnu reformu.

„Članstvo u NATO-u sasvim je logično vezano za ustavnu reformu, jer mi moramo imati jasnu komandnu strukturu, moramo imati predsjednika države, a ne predsjedništvo koje se može ili ne mora dogovoriti. NATO traži efiksne odluke - treba poslati trupe, treba izdati naredbe. Sa ovakvom strukturom mi ne možemo biti članica NATO-a“, kazao je Tihić.

Pretpostavljam, dodao je on, da je to jedan od važnih razloga možda kad je u pitanju NATO, pitanje civilne komande koja sada nije efikasna.

Odgovarajući na pitanje novinara o 'stranom miješanju' u pregovore, Tihić je kazao da kad je u pitanju 'strano miješanje' to se često puta iskrivljuje u forme nekakvih zavrtanja ruku i pritisaka.

On je istaknuo da strano miješanje može da bude u formi medijacije, u formi stručne pomoći, u formi pomoći u realizaciji toga.

„Ali mi moramo, prvenstveno domaći političari moraju, iznalaziti i dogovarati rješenja. Ne trebamo imati averziju prema strancima, jer oni više nikada neće biti, niti mogu biti ono što su nekada bili, da su oni dolazili i donosili nekakva rješenja, ali mogu nam pomoći. Mislim da bi 'prudski proces' imao daleko bolju ocjenu da smo imali svjedoka naših dogovora, da je bio tu Inzko, da je bio neko ko bi posvjedočio šta smo mi dogovorili“, kazao je Tihić.