Koštaju 1 KM
49

Nargila barovi u doba pandemije: Obavezne jednokratne cijevi za neke su nepoznanica

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Konzumiranje nargile u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je od kraja maja u Federaciji BiH, ali uz posebne mjere koje uključuju i obaveznu promjenu jednokratnog crijeva nakon svakog korištenja. Međutim, čini se da je ovo pravilo za mnoge ostalo samo slovo na papiru.

U pojedinim kafićima u kojima je moguće konzumiranje nargile mogli bi vas čudno pogledati ukoliko zatražite jednokratno crijevo. Neki nisu ni čuli za nove mjere, a drugi traže načine da se opravdaju u trenutku.

Vlasnik jednog nargila bara na Baščaršiji u Sarajevu u kojem gosti jednokratnu cijev mogu kupiti za 1 KM, govori nam da se i sam uvjerio da pojedini lokali u drugim gradovima nemaju jednokratne cijevi. Inače, gosti u većini nargila barova na Baščaršiji moraju kupiti cijev za 1 KM kako bi uopće mogli konzumirati nargilu. Ipak, pitanje je da li će na istu cijev nargilu konzumirati jedna ili više osoba.

I dok jedni rade u skladu s epidemiološkim mjerama koje im je naredio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, što itekako utječe na njihovo poslovanje zbog povećanja cijene nargile, drugi ne mare za propisana ograničenja.

Pojašnjenja radi, nargila se sastoji od posude u kojoj je voda te cijevi kroz koju se dim filtrira, a potom dolazi direktno u pluća konzumenta. Korisnici nargile obično mijenjanju jednokratne nastavke, ali upotrebljavaju isto crijevo i isti crijevni mehanizam, što povećava mogućnost širenja infekcija. Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa stoga su epidemiolozi istakli potrebu korištenja jednokratnih crijeva.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo redovno i intenzivno nadgledaju rad svih ugostiteljskih objekata u vrijeme pandemije, pa i nargila barova. Najčešće djeluju nakon što im bude prijavljeno kršenje nekih od mjera, a saznajemo da ne manjka prijava građana.

Od 12. maja, kada je odobren nastavak rada ugostiteljskim objektima, ali ne i upotreba nargile, sarajevski inspektori su na području Kantona Sarajevo do danas kontrolisali 48 nargila barova i ugostiteljskih objekata u kojima se poslužuje nargila.

"U postupku provedenih nadzora radi utvrđenih nepravilnosti djelovalo se izdavanjem 18 rješenja s korektivnim mjerama, a doneseno je i devet prekršajnih naloga u iznosu od 18.000 KM", govore nam iz inspekcije.

Kada je Krizni štab FBiH ponovo dozvolio konzumiranje nargile 29. maja ove godine, ali uz određene mjere, inspektori su pristupili intenzivnijoj kontroli nargila barova. Iz sarajevske inspekcije saznajemo da su trenutno fokusirani na pronalazak onih ugostitelja koji ne nude jednokratna crijeva za nargilu.

"Pozivamo subjekte nadzora i građane da se u uslovima aktuelne epidemiloške situacije u Federaciji BiH i KS striktno pridržavaju donesenih naredbi kriznih štabova, općih i posebnih preporuka, a istovremeno napominjemo da se uočene nepravilnosti mogu pijaviti inspekcijskim organima, što veliki broj građana svakodnevno čini", kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Na kraju vrijedi istaći i da mnogo toga ovisi o svijesti građana. Iako nargila barovi nude jednokratne cijevi, nije teško primijetiti u ugostiteljskim objektima da na istu cijev nargilu konzumira više osoba, najčešće mlađe generacije.