KJKP Rad
18

Naplata parkinga u Sarajevu mogla bi početi uporedo s puštanjem u rad gradskog prijevoza

A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je 20. marta obustavljen gradski saobraćaj u Kantonu Sarajevo u sklopu mjera zbog koronavirusa donesena je odluka da se ulična parking mjesta koja održava KJKP Rad ne naplaćuju. Kontaktirali smo ovo preduzeće i provjerili kada bi se ta odluka mogla promijeniti.

Kako nam je kazao glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić, s obzirom na početak ublažavanja donesenih mjera, ovo preduzeće je uputilo zahtjev da se ponovo počne naplaćivati parking u KS.

Kako nam je pojasnio, ulični parkinzi s parkomatima koji se nalaze uz saobraćajnice u općinama Centar, Stari Grad i dijelom Novo Sarajevo, nikako nisu naplaćivani, dok oni zatvoreni s rampama jesu, ali po I zoni naplate, tačnije od 7:30 do 13:30 sati.

"Ulični parkinzi u Sarajevu se nalaze na nekoliko mjesta, a neka od njih su Obala Kulina bana, Despićeva ulica, Mis Irbina, Mehmeda Spahe i Dženetića čikma. Iako su ovi kontrolisani parkinzi naplaćivali do 13:30 sati, nakon toga je ostala podignuta rampa tako da su građani mogli besplatno i tu parkirati. Međutim, s obzirom na to da su ulični parkinzi bili besplatni, malo ljudi je koristilo ove s rampom", pojasnio nam je Ramić.

Ramić je podsjetio da se nisu naplaćivali samo oni parkinzi koje održava KJKP Rad te da će se i ta odluka promijeniti nakon što Vlada KS donese novu odluku.

"Uputili smo zahtjev da se počne naplaćivati, a sve dok ne dobijemo potvrdu oni će biti besplatni. Ipak, najvjerovatnije je da će se uporedo s početkom rada gradskog prijevoza u KS početi njihova naplata", poručio je Ramić.