Statistički podaci
41

Napadi pasa u Sarajevu: Direktor Hitne pomoći tvrdi da broj raste, a ministar da se smanjuje

M. A.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Adem Zalihić, direktor JU Hitna pomoć KS, izašao u javnost s podatkom da se u zadnje vrijeme povećao broj osoba koje su pretrpjele napade pasa lutalica u kojima su zadobile tjelesne povrede. On ističe da je ovo veliki problem pošto uskoro počinje nova školska godina.

"Naime, ako se nastavi tendencija prvih sedam mjeseci 2019. godine, doći će do povećanja broja ujeda prvi put nakon 2014. godine. Od 2014. do danas je taj broj bio u padu i za 2018. je iznosio 393, da bi u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio 239, i veći je za 7,65 posto u odnosu na isti period prošle godine. Iako se najčešće računice svode na kraju godine, mi smo presjek odlučili napraviti upravo sada pošto u ponedjeljak počinje nova školska godina. Imat ćemo na hiljade djece na ulicama i htjeli smo alarmirati nadležne službe kako bismo svi zajedno preventivno djelovali", kazao je Adem Zalihić za Klix.ba.

Iako stanovnici pojedinih naselja glavnog grada BiH svjedoče postupnom smanjenu napuštenih pasa koji se slobodno kreću ulicama, direktor Zalihić govori da je to svakako dobar podatak, ali ipak kaže da se treba biti oprezan pošto se u pojedinim predjelima Sarajeva i dalje mogu vidjeti psi lutalice.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Ministarstvo privrede je s Veterinarskom stanicom 'Novi Grad' i ove godine produžilo Sporazum o finansiranju usluga hvatanja i veterinarskog zbrinjavanja pasa lutalica s područja Kantona Sarajevo te redovno servisira te usluge. Higijenski servis navedene veterinarske stanice svakodnevno radi na hvatanju pasa lutalica i njihovom zbrinjavanju u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. Prema izvještaju, Veterinarska stanica 'Novi Grad' u 2017. godini s ulica je sklonila 3.102 psa lutalicu, u 2018. godini 2.772 psa, a u prvih sedam mjeseci 2019. godine 1.404 psa. Iz ovih podataka može se zaključiti da je broj pasa lutalica iz godine u godinu i manji", kazao je Haris Bašić, Ministar privrede KS pod čijom je jurisdikcijom KJP Veterinarske stanice KS.

Ministar ističe da su obaviješteni da je od 1. januara 2019. godine do danas Veterinarska inspekcija zaprimila 13 prijava ugriza pasa. U istom periodu 2018. godine inspekcija je zaprimila 21 prijavu, što, prema njegovim riječima, upućuje na moguće smanjenje. U slučaju prijave ugriza psa veterinarski inspektori izlaze na lice mjesta i naređuju zakonom propisane mjere.

Haris Bašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Haris Bašić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Ministarstvo privrede će podržati saradnju između KJP Veterinarska stanica i KJKP Rad koja će osigurati da svi psi budu klinički pregledani i tretirani u skladu s principima veterinarsko-zdravstvene zaštite. Podsjećamo, Ministarstvo privrede KS je za ovu godinu obezbjedilo milion KM za osnivanje i stavljanje u funkciju Prihvatilišta za životinje u Prači kojim će upravljati KJP 'Veterinarska stanica' d.o.o. Sarajevo. Projekt je u završnoj fazi i do kraja mjeseca septembra ove godine bit će raspisan tender za odabir izvođača radova na izgradnji skloništa. Također, u nacrtu budžeta za iduću godinu predvidjeli smo sredstva za završetak i druge faze izgradnje i opremanje prihvatilišta", dodao je on.

Na kraju, Bašić govori da Ministarstvo privrede KS i Vlada KS ozbiljno razmatraju sve objavljene podatke te da nastavljaju s preduzimanjem mjera za sistemsko i dugoročno rješavanja pitanja pasa lutalica.