BiH
113

Nakon ukidanja linija Centrotransa građani najavili proteste, iz Ministarstva pozvali na čekanje

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo sedam dana od uspostavljanja novih Centrotransovih linija zabranila saobraćanje po izričitom nalogu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, oglasili su se i građani koji žive na relaciji Sutjeska - Orahov Brijeg - Vogošća.

Inspekcija je Centrotransu zabranila saobraćanje na ovoj liniji jer nisu posjedovali adekvatnu zakonsku dokumentaciju, ali građani ističu i da Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS već godinama saobraća na određenim relacijama za koje nema dozvolu.

"Razgovarali smo s pomoćnikom ministra za saobraćaj i komunikacije KS koji nam je rekao da moramo čekati 30-45 dana i da će tada riješiti naš problem. Peticiju za uvođenje navedene linije potpisalo je 400 građana koji žele redovno saobraćanje autobuske linije Sutjeska - Orahov Brijeg", navodi nekoliko potpisnika peticije.

Dodaju da, iako su svjesni da Centrotrans nema dozvolu za rad, žele ukazati Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da i KJKP GRAS već odavno nelegalno vozi na liniji Sutjeska - Vogošća, Sutjeska - Lješevo i Sutjeska - Kamenica, jer linija zakonom nije propisana. Navode da, iako je inspekcija ukinula navedene linije, GRAS i dalje prevozi putnike.

"Prije deset mjeseci uputili smo inicijativu Ministarstvu saobraćaja KS i rečeno nam je da će se za 30 dana riješiti problem prijevoza. Saznali smo također da 50 posto linija u Kantonu Sarajevo koje održava GRAS nema potrebnu dozvolu za rad, kao ni potpunu zakonsku dokumentaciju. Inspekcija do danas nije izašla na teren da ustanovi stajna mjesta, a mi polako gubimo strpljenje", dodaju građani naselja Orahov Brijeg.

Građani spremni za proteste

Napominju kako su im iz Ministarstva kazali da je Centrotrans nelegalno počeo rad, ali se, prema njihovim riječima, postavlja pitanje zašto su to uradili.

"Vjerovatno zato što i GRAS to radi godinama. Pitamo se da li je moguće da je za uvođenje jedne linije za javni gradski prijevoz potrebna godina, da li je to (ne)sposobnost Ministarstva saobraćaja KS?"

U inicijativi navode da im je potpuno svejedno ko će ih voziti - GRAS, Centrotrans ili neko treći. Žele redovnu autobusku liniju do svojih kuća, a ukoliko Ministarstvo ne ponudi adekvatno rješenje, spremni su i za proteste. Kazali su da je inspekcija zabranila ove linije, a navedena Rješenja donijela je zbog posebnog zahtjeva Ministarstva za saobraćaj KS koje je svojim dopisom zahtijevalo poduzimanje mjera samo protiv Centrotransa, a ne i protiv KJKP GRAS koji u kontinuitetu godinama obavlja nelegalan prijevoz u Kantonu Sarajevo.

Inspekcija GRAS-u ukinula dvije, a Centrotransu osam linija

Iz kantonalne Uprave za inspekcijske poslove navode da je Inspektoratu saobraćajne i cestovne inspekcije KS 30. maja 2016. godine upućen zahtjev kantonalnog Ministarstva za hitno postupanje i poduzimanje mjera zbog nelegalnog održavanja autobuskih linija na relaciji Sutjeska - Orahov Brijeg - Vogošća i Vogošća - Dobrinja koje obavlja Centrotrans.

"Inspektori su 31. maja izvršili inspekcijski nadzor na okolnosti iz podnesenog zahtjeva i tom prilikom utvrdili da je Centrotrans 30. maja 2016. godine počeo obavljati prijevoz putnika na navedenim linijama bez prethodno pribavljenog registrovanog reda vožnje, ovjerenog od Ministarstva saobraćaja KS. Zbog utvrđenih nepravilnosti postupajući inspektori su istog dana privremeno zabranili održavanje navedenih autobuskih linija do otklanjanja utvrđenih nedostataka. U međuvremenu, prijevoznik je obustavio prijevoz na navedenim linijama", navode iz kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

U toku protekle dvije i po godine inspektori su zbog neredovnog održavanja linija u skladu s registrovanim redom vožnje, na osnovu člana 33. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, zatražili od Ministarstva saobraćaja KS brisanje 34 linije dodijeljene KJKP GRAS i to 15 minibuskih i 19 autobuskih. Istovremeno, ovom prijevozniku je naloženo da do konačne odluke Ministarstva na tim linijama obavlja prevoz putnika u skladu s registrovanim redovima vožnje.

Zbog obavljanja javnog linijskog prijevoza bez registrovanog i ovjerenog reda vožnje tom prijevozniku je privremeno zabranjeno obavljanje prijevoza na dvije linije. Iz istog razloga prijevozniku Centrotrans je u navedenom periodu privremeno zabranjeno obavljanje prijevoza na osam linija.