Visoki predstavnik u RS-u
69

Nakon prvobitnog otkaza Schmidt danas posjetio Banju Luku, sastao se s biskupom Komaricom

F. H.
Foto: OHR
Foto: OHR
Visoki predstavnik Christian Schmidt se danas u Banjoj Luci sastao sa biskupom Franjom Komaricom. Ovo je Schmidtova prva posjeta Banjoj Luci od kada je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će mu biti zabranjen dolazak na teritoriju RS-a.

"Visoki predstavnik Schmidt se danas u Banjoj Luci sastao sa biskupom Komaricom, te su razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i saradnju 'Marija Zvijezda' koji uskoro slavi treću godišnjicu. Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH", piše u objavi OHR-a.

"To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju," rekao je Visoki predstavnik te naglasio da on podjednako radi za sve građane RS i BiH.

Do posjete je došlo nakon izrazito napete sedmice u kojoj je Schmidt bio najavio pa otkazao posjetu Banjoj Luci. U TV gostovanju Schmidt je kazao da su bile spremne barikade. Dodik je u više navrata govorio kako je Schmidt nepoželjan u RS-u i obični turista.

Schmidt se u utorak trebao da sastane sa potpredsjednikom RS-a Ćamilom Durakovićem u Palati predsjednika RS-a. Generalni sekretar Službe predsjednika RS-a, je bio zabranio sastanke Schmidta u službenim prostorijama. Također, izdata je naredba da se Schmidtu spriječi ulazak u službene prostorije.

Iako je Milorad Dodik najavljivao čak i hapšenje Schmidta, treba istaći da on nema nikakve nadležnosti u toj oblasti niti je javnost upoznata sa bilo kakvom naredbom po kojoj bi policija postupila. Također, Schmidt u Bosni i Hercegovini uživa diplomatski imunitet i ima vlastito osiguranje.

Vlada Njemačke je poručila da bi hapšenje Schmidta bilo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a na ove najave su oštro reagovali i drugi međunarodni faktori.