BiH
45

Nakon protesta i paljenja: Ugodni tehnički mandati vlada i agonija radnika

Piše: E. Gorinjac
Od februarskih protesta i rušenja kantonalnih vlada prošlo je i previše vremena da se ne bi mogle formirati nove. Novu, nestranačku, vladu ima samo Tuzlanski kanton, ostali su još uvijek na početnoj tački nadmudrivanja i političkog prepucavanja. U prilično su komotnoj poziciji.

Vlade u tehničkom mandatu ne odgovaraju ni građanima, jer su tražili njihovu smjenu, a praktično ni skupštinama. Za to vrijeme problemi se gomilaju, niko ne preuzima odgovornost. U Kantonu Sarajevo proteklih dana došlo je do novih protesta nezadovloljnih radnika, još se ne zna ko je novi mandatar, stranke koje su dobile povjerenje građana očito ne žure da situaciju dovedu u red.

Zakonodavno-pravna komisija Skupštine KS donijela je odluku kojom se Vladi u ostavci produžava mandat do izbora nove. A to znači da se politička agonija Kantona Sarajevo produžava do oktobarskih izbora, smatraju u SDP-u. SDA još ne izlazi s prijedlogom za novu vladu, a Predraga Kojovića iz Naše stranke koji je se spominjao kao mogući mandatar ne podržavaju. On bi to, čini se, prihvatio. Za to vrijeme radnici su prepušteni sami sebi, jer politika ima preča posla.

Nema zajedničkog jezika s Vladom

"Sa ovom Vladom mi nismo mogli naći zajednički jezik. Oni nisu ispoštovali ono što smo mi tražili i što je njihova dužnost, a ni ono što su od njih tražili zastupnici Skupštine KS. Davno smo shvatili da u ovoj Vladi nemamo sagovornika i da su to ljudi koji neće pomoći GRAS-u. Mislili smo da će Skupština ispoštovati to da se u roku od 60 dana imenuje novi mandatar, ali nisu. Situacija je užasna, izborna je godina, ovo su neke njihove taktičke igre, a mi i ostali građani, ispaštamo", kazao je za Klix.ba zamjenik predsjednika Sindikata GRAS-a Amir Muminović.

Štrajk su najavili i prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo, koji također imaju mnogo toga zamjeriti aktuelnoj Vladi. U Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu također još nisu izabrane nove vlade.

"Čini mi se da oni rade na tome da održe ovaj status do izbora da bi na izborima prošli bolje nego što su očekivali ako izaberu novu vladu. Također, politčke stranke su svjesne da nijedna vlada koja se uspostavi sad u ovako kratkom periodu u principu ne može ništa konkretno učiniti, osim da pokrenu neke procese. Njima zapravo svima odgovara ovakvo stanje", kaže za Klix.ba Aida Sejdić, predstavnica građana iz Bihaća okupljenih u "Bosansko proljeće".

Ona dodaje da su građani USK i dalje pri tome da aktuelnu Vladu treba mijenjati te da sa premijerom u tehničkom mandatu ne namjeravaju sarađivati.

"Međutim, važnije od toga svega je promijeniti svijest ljudi, promijeniti njihove stavove prema vladajućim strankama koje su već 'otrcane' sa svojom pričom koja vrijedi pred izbore, a poslije izbora kada dođu na pozicije zaborave sve šta su obećali. Do izbora vjerujem da će biti vrlo malo pomaka. Skupština USK je jednoglasno usvojila sve naše zahtjeve, ali nijedan nije implementiran. U svakom slučaju, stiže oktobar i onda ćemo im pokazati da nisu više toliko moćni", dodaje Sejdić.

Građani Tuzlanskog kantona su jedini dobili ono što su očekivali. Nestranačku Vladu koja je spremna raditi kako bi pokušala riješiti nagomilane probleme. Građani TK su možda imali i najjasnije zacrtane ciljeve, odlučnost, istrajnost, a nisu se ni libili sami predlagati nove članove vlade.

Jasno postavljeni ciljevi daju rezultate

"Nova Vlada TK je iznjedrena iz zahtjeva građana. Građani su zahtjevali odlazak stare vlade i učestvovali u predlaganju nove. Desilo se i to čudo da je Skupština u kojoj imamo sedam političkih partija prihvatila prijedloge poslodavaca i građana i predložila mandatara, odnosno sada premijera, koji nije ni iz jedne partije. On je formirao Vladu i krenuli su u realizaciju onoga što je na fonu građanskih zahtjeva", pojašnjava za Klix.ba Muris Bulić, konsultant Centara civilnih inicijativa za područje Tuzlanskog kantona.

U TK na dnevni red Vlade sada dolazi oni što su tražili građani, pa tako je utvrđen zakon o poticajima za zapošljavanje i zbrinjavanje onih su ostali bez posla te je upućen Skupštini.

"Vlada sada, čini mi se, drugačije radi i ne sluša šta politika govori. Čak je spomenut i fond za zapošljavanje. To je konkretna ideja. Ona je možda malo utopistička, ali se stvara atmosfera solidarnosti u TK koji ima skoro 100.000 nezaposlenih. Sada bi zaposleni trebali puniti fond za zapošljavanje te da se iz budžeta na osnovu ušteda pomogne toj armiji nezaposlenih", kaže Bulić.

Zašto drugi kantoni nisu dobili nove vlade koje su voljne pokrenuti pozitivne procese? Ovdje je dogorjelo do nokata i građani su bili istrajni i vrlo jasni u svojim zahtjevima, ističe Bulić.

"U drugim kantonima je postojao isti problem, ali pristup građana i plenuma nije bio isti, nisu insistirali na otvorenom i aktivnom procesu, da i oni učestvuju u predlaganju vlade. Nisu insistirali na novoj vladi. Smijenili su vlade, ali su one ostale u tehničkom mandatu i u prilično su komotnoj poziciji. Smijenjeni su i nemaju obavezu da se trude da ikoga zadovolje", smatra Bulić.