BiH
0

Nakon potpisivanja SAA, pogodnosti na strani stimuliranja bh. ekonomije

FENA
Foto: Azra Hadžiahmetović
Foto: Azra Hadžiahmetović
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU, koji će pratiti postepeno ukidanje carine na sve proizvode iz EU, kratkoročno možemo imati određenih gubitaka u smanjenju budžetskih prihoda, ali postoje i pogodnosti koje su ipak na strani stimuliranja ekonomske aktivnosti u BiH, procjenjuje profesorica makroekonomije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Azra Hadžiahmetović.

Ona u izjavi za Fenu predviđa srednjoročno i dugoročno povećanje porezne osnovice i ubiranje više prihoda po osnovu poreza u usporedbi s gubicima po osnovu carinskih prihoda.

Hadžiahmetović navodi da je prvi potez koji će BiH osjetiti nakon stupanja na snagu Privremenog sporazuma smanjenje carinskog opterećenja. To znači da bi sva uvozna roba koja potječe iz EU na bh. tržištu trebala biti jeftinija za jedan iznos carina.

Kako je predviđeno ukidanje carina za uvoz repromaterijala, opreme i mašina za proizvodnju, Hadžiahmetović ocjenjuje da se to može pozitivno odraziti na ukupan nivo ekonomske aktivnosti u BiH.

-Na taj način kao zemlja koja je ušla u evropski proces probližavanja članstvu EU, možemo biti atraktivniji za same investicije, smatra ona.

Ističe veoma važnim ulazak BiH u jedan proces širokih društvenih reformi i ukupne ekonomske, političke i pravne transformacije, te prilagođavanja evropskim pravilima igre.

-To bi trebalo da donese mnoštvo koristi za BiH, ali i za cijelu regiju, dodaje Hadžiahmetović.