Poplavljena i jedna škola
7

FOTO / Nakon poplava u nekoliko naselja USK vodostaj Une se povlači

Klix.ba
Vodostaji rijeka u Unsko-sanskom kantonu su u opadanju. Tokom jučerašnjeg dana neka područja u općinama Bihać, Bosanska Krupa i Cazin su poplavila usljed topljenja snijega i podizanja nivoa vode.
Najkritičnije je bilo u općini Bihać i to u naseljima Klokot, Pokoj i Golubić.

"Vodostaji su u opadanju i ne prijeti daljnja opasnost od poplava. Na osnovu praćenja rijeke Une u gornjem toku, dakle kod Kulen Vakufa i Martin Broda, ustanovljeno je da je vodostaj u opadanju u prosjeku oko 10 centimetara. Što se tiče Une, ne prijeti daljnja opasnost. Naselja uglavnom nisu poplavljena, većinom su to poljoprivredna zemljišta. Na području općine Bihać voda je ušla u sedam objekata, a ugrozila je njih 18, što znači da je voda došla do objekta, ali nije ušla u sam objekt. Tamo gdje je poplavilo radi se uglavnom o podrumskim prostorijama i nižim etažama", rečeno nam je u Upravi civilne zaštite USK.

Kada je u pitanju općina Cazin poplavljena su dva objekta u mjestu Samardžići kada se izlila rijeka Mutnica, ali se voda postepeno povlači i sa tog područja.

Na području općine Bosanska Krupa poplavljeno je nekoliko objekata, kao i jedna osnovna škola. Međutim, situacija je jutros nešto bolja, jer vodostaj stagnira i ne prijete nove poplave.

"Situacija nije kritična, nema novog izlijevanja vode iz korita Une. Proplavljeni su i neki putevi na području općine, ali se komunikacija normalno odvija. Što se tiče Područne osnovne škole Pilana u Bosanskoj Krupi tu postoji konstantni problem, jer se radi o podzemnim prostorijama u kojim je smještena kotlovnica za grijanje. Svaki put kada dolazi do naglog topljenja snijega ili kada padaju obilne kiše, podzemne vode prodiru i dođe do poplave ili prijeti poplava. Jučer su dvije pumpe Vatrogasne brigade ispumpavale vodu, ali vjerovatno će biti još problema dok se voda potpuno ne povuče", kazao je za Klix.ba Sead Gorinjac, načelnik Službe civilne zaštite u Općini Bosanska Krupa.

Nekoliko objekata i prilaza objektima je poplavljeno i u Bosanskoj Otoci, ali situacija nije kritična. Una se izlila na uobičajenim mjestima u tom dijelu svoga toka, a najteža situacija je u naselju Redžići i nizvodno od gradske ade.