Van Rompuy u Predsjedništvu
0

"Nakon izbora prihvatite političke reforme"

FENA
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Herman van Rompuy (Foto: AP)
U okviru nastavka turneje po zemljama zapadnog Balkana, predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy danas je boravio u Sarajevu i razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem te članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

Članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu predsjedniku Evropskog vijeća i njegovoj delegaciji, u kojoj je bio i Valentin Inzko, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

Tom prilikom su istaknuli da je današnja posjeta, neposredno nakon općih izbora, veoma važna jer predstavlja značajno ohrabrenje građanima BiH, s obzirom na to da Van Rampuy predsjedava institucijom koja, po Lisabonskom sporazumu, definira prioritete Evropske unije.

Predsjednik Evropskog vijeća je rekao da je evropska perspektiva BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana potpuno jasna, ali je podvukao da je regionalna saradnja veoma važna, tim prije što je Sarajevo sjedište Vijeća za regionalnu saradnju.

"Želim da vam prenesem poruku o evropskom angažmanu ovdje i jasan stav Evropske unije prema BiH, odnosno da vas ohrabrim, nakon provedenih izbora, da prihvatite političke reforme", rekao je Rompuy i dodao da dolazi period novih mogućnosti, u kojem je EU spremna da pruži pomoć, ali je odgovornost na domaćim vlastima.

U tom procesu su, kako se navodi u saopćenju iz Predsjedništva BiH, neophodni postepeni i pragmatični koraci, koji se odnose na popis stanovništva, promjene Ustava u skladu sa evropskim standardima i liberalizaciju viznog režima, o čemu će se, poslije pozitivnih odluka Komisije i Parlamenta, uskoro odlučivati i na Vijeću Evropske unije.

To će pokazati značajan napredak i za sve građane BiH koja, u odnosu na zemlje regije, kasni. Za te građane Evropa će postati bliža i vidljivija, a ekonomski razvoj i napredak izvjesniji.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je rekao da Evropska unija nije zaokružena bez zapadnog Balkana, jer ovdje žive Evropljani, koji su u Evropu ugradili svoju prošlost i tradiciju. BiH je dio Evrope i njena perspektiva je u EU, kazao je.

Radmanović je i ovaj put iznio stav da je Ured visokog predstavnika smetnja razvoju demokratskih procesa, što je ocijenila i Evropska komisija, a što se, uz pomoć Evrope, mora uskoro rješavati.

Isto tako, izrazio je žaljenje što još nije sve završeno u vezi sa bezviznim režimom. Kako je rekao, ispunjeni su svi uvjeti za dobijanje bezviznog režima, a takvom porukom bi Evropa pokazala da misli na građane ove zemlje, što bi za njih bilo veliko ohrabrenje.

Također je iznio suprotan stav o kašnjenju BiH u odnosu na druge zemlje regije i istaknuo neophodnost ravnopravnog tretmana zemalja zapadnog Balkana na evropskom putu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da današnja posjeta znači ohrabrenje te iznio uvjerenje da će se vlast u BiH konstituisati nakon ovih izbora na osnovu programa.

Taj program treba pokrenuti strukturalne reforme, kako u pogledu evroatlantskih integracija, tako i na unutrašnjem planu, kada su u pitanju ustavne promjene, socijalni razvoj i drugo. Na taj način, novoformirana vlast će biti partnerica EU i NATO-a, koja preuzima obaveze i koja je potpuno spremna na regionalnu saradnju, ali na ravnopravnim osnovama, čime se ne može dovesti u pitanje suverenitet, dostojanstvo i dignitet BiH, rečeno je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je mišljenja da OHR treba i dalje ostati u BiH sa ovlašćenjima koja sad ima, jer se javlja blokada u provođenju Daytonskog sporazuma, koji je kreirala međunarodna zajednica.

Naglasio je da je neophodna promjena Ustava, ali ne kao rezultat postojećeg stanja na terenu, nego ustava koji bi ispoštovao Aneks 7 i koji bi osigurao da BiH ide naprijed.

U BiH, kao zemlji sa teškom prošlošću, s prisutnim nacionalizmom, kako je rekao, pragmatičnost i postepenost nije dobar način u rješavanju problema.

Isto tako je rekao da je neophodno članstvo u NATO-u, jer je izvjesno učlanjenje BiH u EU, čime bi se postigla puna stabilnost regije i osigurao konstruktivniji pristup svim otvorenim pitanjima.

Na kraju sastanka, predsjednik Evropskog vijeća je zahvalio za današnji prijem u Predsjedništvu i još jednom istaknuo pozitivnu poruku te dao podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.