Skupština HNK
0

Nakon iscrpne rasprave usvojen Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je na svojoj četvrtoj sjednici u Mostaru nakon iscrpne rasprave i više uloženih amandmana usvojila Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK.

Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK će predstavljati pravnu osnovu za organizovanje i funkcionisanje zaštite od požara i vatrogastvu na području Kantona i zajedno s kantonalnim zakonima činiti jedinstvenu osnovu za obavljanje svih poslova u toj oblasti.

Zakon se zasniva na novom konceptu, te tijelo uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo obavlja sve upravne, stručne i druge poslove u oblasti vatrogastva i zaštiti od požara.

Vršitelj dužnosti direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugen Ćubela je naglasio da su se pri izradi ovog iznimno važnog Zakona uvažili prijedlozi velikog broja stručnjaka iz te oblasti, te ga izradili zajedno s vatrogasnim komandantima i u koordinaciji s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

"Budući da se u vremenu iza nas najviše polemike vodilo o nabavi letjelica za protupožarnu zaštitu, u dijelu Zakona gdje se govori o finansijama predviđena je mogućnost da se dio vlastitih sredstava izdvaja i za tu namjenu", rekao je između ostalog Ćubela.

Skupština je, također, usvojila Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama s tarifom, Odluku o potvrđivanju imenovanja zamjenika kantonalnog javnog pravobranioca, Odluku o osnivanju privremene Komisije za zakonodavno-pravna pitanja i Odluku o osnivanju privremene Komisije za praćenje rada MUP-a, ljudska prava i građanske slobode.