Podrška banci matičnih ćelija
0

Nakaš: Načinjen korak ka spašavanju života u BiH

Piše: N. Jamaković
Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i predsjednik nevladine organizacije "Mala" dr. Bakir Nakaš potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti unapređenja i daljnjeg razvoja savremenih procedura liječenja u transplantacijskoj medicini.
Mesihović i Nakaš potpisuju Sporazum
Mesihović i Nakaš potpisuju Sporazum
Sporazumom je predviđeno da obje strane poduzmu sve mjere kako bi se povećala dostupnost liječenja transplantacijom svim pacijentima na teritoriji FBiH. U tom je smislu predviđena podrška razvoju programa transplantacijske medicine te promocija njenog značaja u javnosti, kao i značaja uspostave banke matičnih ćelija u referentnoj javnoj zdravstvenoj ustanovi FBiH. U okviru zdravstvenog prosvjećivanja, stanovništvo će biti podsticano na darivanje matičnih ćelija, a istovremeno će se raditi i na stvaranju uvjeta za uspostavu banke matičnih ćelija.

Planirana je i uspostava informacionog sistema i jedinstvenog registra donora matičnih ćelija FBiH koji će sadržajno, kvantitativno i kvalitativno biti kompatibilan registrima zemalja u okruženju, odnosno zemalja Evropske unije. Posebna pažnja bit će pritom posvećena praćenju savremenih medicinskih saznanja i procedura te međunarodnih dokumenata koji uređuju ovu oblast sa aspekta ljudskih prava, kvaliteta i sigurnosti usluga.

Predsjednik NVO "Mala" Bakir Nakaš je istakao da je ovo važan inicijalni korak u spašavanju života u BiH, odnosno uspostavi registra donora matičnih ćelija u našoj zemlji, a koji će biti usklađen sa registrima u zemljama EU.

"Time bismo stekli uvjete za ulazak u svjetsku mrežu donatora koštane srži i mogli bismo koristiti koštanu srž, odnosno matične ćelije donatora iz cijelog svijeta. Značaj toga je veliki, jer je koštana srž u jednom od 100.000 slučajeva kompatibilna s onom koja treba pacijentu. To će, dakle, značiti da će se naši pacijenti moći više liječiti u BiH i neće morati ići vani, odnosno njihovo liječenje će biti mnogo jeftinije", rekao je Nakaš za Sarajevo-x.com.