Rad u pandemiji
733

Najveća narodna kuhinja u BiH za postače priprema i iftare: Sevap u danima ramazana

A. Kendić
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Usljed pandemije koronavirusa Narodna kuhinja Imaret u Tuzli bilježi sve veći broj korisnika. Dnevno se pripremi 2.400 osnovnih obroka, za one koji su stariji od 65 godina zaposlenici Regionalnog odbora Merhameta hranu nose na kućnu adresu, a u danima mjeseca ramazana za postače pripremaju i iftare.

Regionalni odbor Humanitarne organizacije Merhamet upravlja najvećom Narodnom kuhinjom u Bosni i Hercegovini, a koja se nalazi u Tuzli. Tamo se pripremaju obroci za 2.400 korisnika, svakodnevno ih distribuiraju na područje Tuzle, Kalesije, Gračanice i Lukavca te ih potom dijele na 17 punktova.

Direktorica Regionalnog odbora Merhameta u Tuzli Mensura Husanović za Klix.ba kaže da je pogoršanje epidemiološke situacije uzrokovano koronavirusom i uvođenjem vanrednih mjera, dovelo do velikog priliva novih zahtjeva za uzimanje obroka u Narodnoj kuhinji Imaret, kao i samoinicijativnih dolazaka i poziva građana koji traže obroke i pomoć u hrani.

"Također, ukazala se potreba i za osiguranjem humanitarnih paketa za osobe koje nisu u mogućnosti uzimati dnevne tople obroke te za dostavom obroka na kućne adrese našim starijim korisnicima, čije je kretanje ograničeno", kaže nam Husanović.

Podijelili 1.500 humanitarnih paketa U proteklih 40 dana podijelili su i 1.500 humanitarnih paketa socijalno ugroženom stanovništvu širom Tuzlanskog kantona i u povratničkim naseljima Republici Srpskoj.

"Između ostalog, riječ je o građanima koji su ranije imali posao, ali u trenucima kada su izgubili radni angažman ostali su bez ičega. Ovu aktivnost nastavljamo i dalje jer iduće sedmice kolege idu u Vlasenicu i Žepu kako bi podijelili pakete onima kojima je naša pomoć potrebna", kaže Husanović te naglašava da su uručili i posebne pakete za sugrađane katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti uoči Uskrsa i Vaskrsa.

Među 2.400 korisnika Narodne kuhinje Imaret u Tuzli nalazi se i Hidajeta Osmanović iz ovog grada. Dok drži u rukama ceker sa zdjelama za hranu priča nam da je postojanje ove kuhinje od velikog značaja za nju i sina sa kojim živi.

Hidajeta Osmanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Hidajeta Osmanović (Foto: A. K./Klix.ba)

"Ovdje dolazim već dvije godine, a da nema ovih dobrih ljudi ne znam kako bih preživjela sa svojim sinom koji je invalid. Ni u najtežim danima epidemije koronavirusa podjela obroka nije prestala, što je za sve korisnike bilo veoma bitno. Hrana je odlična, uvijek je svježa i na to nemam nikakve zamjerke. Nadam se da ćemo ovo imati i u buudćnosti", kaže nam Osmanović.

Iftari za postače Ovih dana su pune ruke posla zaposlenicima tuzlanskog Merhameta jer uz osnovnu pripremu dnevnih obroka aktivno rade i na kuhanju iftara za sve postače. Ovo se realizira kroz akciju "Iftar 2020" koja je pokrenuta u toku mjeseca ramazana, uzimajući u obzir okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa i vanrednim stanjem koje ona sa sobom nosi.

"Ovom akcijom želimo osigurati iftare za postače u stanju socijalne potrebe, korisnike Narodne kuhinje Imaret u Tuzli, kao i postače na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske koji zbog starosti i činjenice da žive sami nisu u mogućnosti uzimati i pripremati obroke. Njima će se gotovi topli iftarski obroci dostavljati na kućne adrese, a u ovom vremenu pandemije im želimo pomoći te zaraditi i taj sevap", pojašnjava nam Husanović.

Mensura Husanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Mensura Husanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Osnovni odbori Merhameta ranije su napravili spiskove građana kojima je potrebno dostaviti iftare, a prema trenutnim podacima oni se pripremaju za okvirno 300 osoba.

"Za sve postače priprema se čorba, glavno jelo, kolač i lepina, a sva jela su gotova između 17 i 17:30 sati u našem restoranu nakon čega se dalje distribuiraju. Do kraja ramazana pretpostavljam da će broj osoba kojima će trebati ovaj iftar biti znatno veći, pa pozivamo građane, firme i institucije da nam pomognu u ovim aktivnostima jer mi za početni broj korisnika imamo finansijska sredstva", nastavlja naša sagovornica.

Rad Narodne kuhinje Imaret u Tuzli zbog pandemije koronavirusa odvija se pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama kako bi se sačuvalo zdravlje osoblja i korisnika.

"Proteklih mjesec dana duple obroke smo ispred kuhinje dijelili ponedjeljkom, srijedom i petkom. Ali, od ponedjeljka Narodna kuhinja Imaret radit će po našem redovnom rasporedu. Ovom prilikom moram reći i to da se divim svojim zaposlenicima koji su odgovorili svim zahtjevima koje nam je trenutna situacija nametnula. Nas posebno ispunjava to što imamo priliku nahraniti ljude, odnijeti im hranu na kućni prag i učiniti ih sretnim", dodaje Husanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zbog negativnih ekonomskih posljedica ove krize u tuzlanskoj narodnoj kuhinji u narednom periodu očekuju povećanje potrebe za njihovim uslugama.

"Donacija je sve manje, postoji nekoliko firmi i organizacija koje su održive u ovom periodu i one su nam pomogle kako bismo nastavili s radom. Već smo uputili zahtjeve lokalnim i kantonalnim vlastima te očekujem odgovor u vidu pomoći jer će vršiti rebalanse budžeta", zaključuje na kraju direktorica tuzlanskog Merhameta Mensura Husanović.

Iz Regionalnog odbora Merhameta i Narodne kuhinje Imaret u Tuzli ipak na kraju vjeruju da će u skladu sa svojom misijom odgovoriti i ovom zajedničkom iskušenju te da će biti u prilici obezbijediti pomoć za sve one građane koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.