Dobri ljudi
229

Najuspješnija gala večera: Bosana u Los Angelesu za bh. studente prikupila 80.000 dolara

Klix.ba
Fondacija Bosana protekle subote je u Los Angelesu održala devetu tradicionalnu gala večeru posvećenu prikupljanju novca za studente u Bosni i Hercegovini. Ovoga puta prikupljeno je blizu 80.000 američkih dolara.

Gala večeru upotpunio je raznovrstan muzički program - nastup mlade lokalne folklor grupe Zumbul i Maka Grgića, svjetski priznatog gitariste.

Tim Clancy, autor i stručnjak za razvoj, eko turizam i okoliš, došao je iz Sarajeva kao specijalni gost i govornik večeri. Njemu su se pridružila dva studenta medicine koje Bosana stipendira već četiri godine - Stipan Bagarić iz Mostara i Armin Šarić iz Tuzle.

Već treću godinu Bosana dodjeljuje nagradu "DoGooder Award" osobi koja uspješno promoviše fondaciju, aktivno se zalaže za pozitivnu promociju BiH u svojoj zajednici i širom bh. dijaspore. Ove godine posebna nagrada iz kolekcije "Think Freedom", dizajn naše istaknute umjetnice Edine Selesković, pripala je dr. Esadu Boškailu.

Prikupljena sredstva bit će usmjerena za daljnje stipendiranje studenata.

Troškove organizacije pokrili su sponzori eMedia Patch, Authority Partners, Corigin i Hornburg of Santa Monica i drugi koji su donirali hranu, piće, uslugu, aviokarte i ostalo. Iz Bosane naglašavaju da je u organizaciji učestvovalo više od 30 volontera, 10 poslovnih i privatnih sponzora, 12 pokrovitelja, sedam članova stručnog komiteta, kao i četiri člana upravnog odbora.

Naredne godine Bosana obilježava jubilarnu 10. godinu postojanja uz nadu da će uspjeti proširiti svoje djelovanje ne samo širom SAD-a, već i Evrope. Pozvali su sve zainteresovane pojedince i organizacije da im se pridruže. Cjelokupan rad organizacije je baziran na volonterskoj osnovi uz minimalne operativne troškove.

Fondacija Bosana do sada je pružila finansijsku podršku kroz stipendiranje 76 studenata širom BiH s raznih fakulteta, od kojih je 24 već diplomiralo. Do kraja 2018. godine očekuje se da će 50 posto Bosaninih studenata uspješno diplomirati, a 62 posto diplomiranih studenata je već uspješno zaposleno.