EP dodijelio plakete
0

Najparlamentaraci BiH su Belkić, Prodanović, Bećirović i Jović

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici Evropskog pokreta u BiH danas su u Sarajevu, u sklopu obilježavanja Dana Evrope, uručili plakete „Najparlamentarac BiH 2006-2010.“ poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Berizu Belkiću, Lazaru Prodanoviću i Denisu Bećiroviću te delegatu u Domu naroda PSBiH Ivi Miri Joviću, koji su, po mišljenju Evropskog pokreta, ostavili poseban trag u mandatu PSBiH 2006-2010.

Vršilac dužnosti predsjednika Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je kazao da ovaj pokret od 2005. godine obilježava Dan Evrope, a od 2007. dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su na bilo koji način pomogli ili podržali proces evropskih integracija BiH.

Ove godine se prvi put dodjeljuje priznanje „Najparlamentarac“ članovima Parlamentarne skupštine BiH u namjeri da se oda priznanje najistaknutijim političkim djelatnicima.

Denis Bećirović zahvalio je Evropskom pokretu u BiH u svoje ime i u ime ostalih dobitnika ovog priznanja.

„Zahvaljujem Evropskom pokretu u BiH, prije svega zbog toga što godinama već promoviraju evropske vrijednosti i pokušavaju da BiH ide mnogo bržim tempom prema EU nego što je to slučaj danas”, kazao je Bećirović.

Istaknuo je da nije zadovoljan brzinom kretanja BiH prema EU, dodajući da je sasvim sigurno država BiH morala i mogla mnogo više učiniti u ovom periodu, prije svega da riješi neke ključne probleme, ali i one stvari koje su bile naznačene prije četiri godine kao program i ciljevi Vijeća ministara i parlamenta BiH.

“Nažalost, najveći dio toga nije realiziran. Posebna činjenica koja boli sve građane BiH je ta da građani BiH nisu dobili liberalizaciju viznog režima. Svjedoci smo da građani susjednih zemalja mogu slobodno da putuju, međutim građani BiH su još taoci tog viznog režima”, kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, bilo bi mnogo bolje za BiH i sve njene građane da su neke stvari urađene na dobrobit građana i naroda BiH.