BiH
1.6k

Najmlađa ministrica u Vladi Švedske Aida Hadžialić u posjeti BiH

Piše: S. H.
Aida Hadžialić/ Foto: Facebook
Aida Hadžialić/ Foto: Facebook
Aida Hadžialić rođena je 1987. godine u Foči, ali je kao petogodišnjakinja odselila u Švedsku, gdje trenutno obavlja funkciju Ministrice obrazovanja. Ona će u BiH boraviti u trodnevnoj posjeti, nakon čega će posjetiti i Hrvatsku, potvrđeno je za Klix.ba iz ambasade Švedske u BiH.

Hadžialić je po zanimanju pravnica, a u politiku se uključila kada je imala 16 godina. Članica je Socijaldemokratske unije, a prije funkcije državne ministrice obrazovanja, obavljala je funkciju zamjenice gradonačelnika Halmstada.

Ovo je prva zvanična posjeta Aide Hadžialić BiH, gdje će se u naredna tri dana sastati sa brojnim političkim predstavnicima naše zemlje, a planirano je da održi govor na Univerzitetu u Sarajevu, kao i susret sa srednjoškolcima.

U ponedjeljak će se Hadžialić susresti sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a planiran je i susret delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Švedske.

Prema pisanju švedskih medija Hadžialić će tokom posjete BiH i Hrvatskoj govoriti o švedskom modelu obrazovanja, te njegovoj eventualnoj primjeni na Balkanu.