BiH
139

Najezda pacova u najvećoj zgradi u Zenici: Stanari Lamele u strahu od bolesti i zaraze

Piše: E. M.
Stanovnici zeničke stambene zgrade Lamela u posljednje vrijeme imaju sve veće probleme zbog prisustva pacova u zajedničkom kontejneru. Iako je taj problem u proteklom periodu navodno riješen podzemnim kontejnerima, pacovi su im još uvijek komšije.

Komunalno preduzeće Alba Zenica nedaleko od Lamele postavilo je četiri podzemna kontejnera, čime je građanima omogućeno selektivno odlaganje otpada. Cilj je bio riješiti problem vertikalnog odlaganja otpada u zajednički kontejner iz kojeg su kasnije otpad raznosili pacovi, ptice i psi lutalice.

Međutim, uprkos tome, video koji je došao na adresu portala Klix.ba pokazuje da su pacovi još uvijek prisutni i da predstavljaju opasnost i zdravstveni problem u zgradi sa 572 stana.

"Sistem je zakazao! Naša stranka je 26. septembra 2016. godine objavila da se izborila za postavljanje podzemnih kontejnera kod zgrade Lamela. To je stvarno i učinjeno, Alba koja je bila zadužena za njihovo postavljanje je to i uradila te obavijestila javnost da su kontejneri u funkciji od 16. oktobra 2016. godine. Međutim, ono što se još uvijek nije riješilo su stari kontejneri koji se nalaze u zgradi Lamela. Neko je crnim markerom napisao da više nisu u funkciji, ali to nije spriječilo odlaganje otpada na tom mjestu", napisao je stanar zeničke Lamele Deni Kapetanović te dodao da je prilikom snimanja vidio 15-ak pacova koji su raznosili otpad.

Za sada u Zenici nije zabilježen sličan primjer, a širom grada se redovno provode mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Stanovnici Lamele se nadaju da će njihov problem uskoro biti riješen te da će kontejneri biti u potpunosti zatvoreni.