BiH
185

Nagrada Isa beg Ishaković prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu, večeras je održana 10. dodjela nagrade Isa beg Ishaković, koja je (posthumno) dodijeljena prvom predsjedniku BiH, Aliji Izetbegoviću.

U ime Komiteta za dodjelu nagrade Isa beg Ishaković, u centralnom dijelu programa, obrazlažući svoju odluku i potcrtavajući važnost činjenice da je večerašnjom dodjelom, zaokružen jedan ciklus, koji je počeo 2005. godine, prisutnima su se obratili akademik Slobodan Loga, akademik Vjekoslav Gerc, akademik Ljubomir Berberović te predsjednik društva Klepsidra, prof. Amel Suljović.

U ime porodice Izetbegović, prisutnima se obratila kćerka prvoga predsjednika BiH, Sabina Berberović.

Izetbegović je branio pravo drugoga i drugačijega

"Zadaća osobnoga i profesionalnoga angažmana ovogodišnjega laureata nagrade Isa beg Ishaković nije bila niti malo jednostavna: a to je ukazati na jedinstvenu, filigransku, kulturološku povezanost naših ljudi i ovoga podneblja. Bilo bi pogrešno idealizirati večerašnju svečanost, pa kazati kako je to bilo, kako u Bosni tako i van nje, dočekano sa stanovitim odobravanjem. To zasigurno nije bio slučaj.

Laureat večerašnje svečanosti, ostati će zabilježen u povijesti, prevashodno kao čovijek koji je, u teškom vremenu, ustao u odbranu drugoga i drugačijega, kao jedinoga puta u očuvanju države Bosne i Hercegovine, ali i europskoga društva u cjelini“, istakao je, u obrazloženju same nagrade, akademik Vjekoslav Gerc.

Akademik Ljubomir Berberović izrazio je svoju zahvalnost svim članovima Komiteta, jer je u pitanju zavidna akademska zajednica okupljena oko jednog ovakvog, kulturološki profiliranog priznanja, koje u svojoj osnovi ima samo jednu fundamentalnu zadaću - očuvati dignitet naše zajednice i naše kulturne baštine. “Nadam se da smo kao Komitet, svoju ovogodišnju zadaću obavili savjesno, ne gubeći ni jednoga trenutka iz vida odgovornost prema našoj prošlosti, ali ni prema onima koji će nas još sutra naslijediti“, istakao je akademik Berberović.

Pozdravljena velikim aplauzom prisutnih u Narodnom pozorištu Sarajevo, kćerka prvoga predsjednika BiH, Sabina Berberović, ukazala je na činjenicu da je vrijeme, koje je proteklo od smrti Alije Izetbegovića, samo izoštrilo činjenicu da je budućnost ove zemlje u našem zajedništvu i suživotu. „Kao dio obitelji Alije Izetbegovića, želim posvjedočiti, ovdje i večeras, da je to suština svih njegovih napora i konačno odredište njegovih želja“, rekla je Berberović.

Predsjednik društva Klepsidra, prof. Amel Suljović je težište svojega izlaganja, stavio na činjenici da je ovo priznanje jedno korisno podsjećanje, da u svekolikome povijesnome katalogu, stoji ime Alije Izetbegovića, našega prvoga predsjednika, koji je na postulatima multikulturalnosti i multietničnosti, državi Bosni i Hercegovini vratio njenu povijesno-utemeljnu neovisnost.

Nagrada ide u muzej

U zvaničnom dijelu ceremonije, predstavljen je i novi vizualni identitet nagrade Isa beg Ishaković, rad akademskog kipara Adisa Fejzića. Na pismenu molbu JU Muzej Alija Izetbegović, u dogovoru sa obitelji, društvo Klepsidra je odlučilo da nagrada Isa beg Ishaković, prvom predsjedniku BiH, Aliji Izetbegoviću, postane dijelom stalne postavke muzeja.

U odličnom umjetničkom dijelu programa, sa raskošnom i simboličnom scenografijom, nastupili su solisti Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, na čelu sa primadonom Amilom Bakšić, uz pratnju Orkestra sarajevske Filharmonije. U dramskom dijelu programu, nastupio je doajen bosanskohercegovačkog glumišta, Prvak Drame Narodnog pozorišta u Tuzli, Muharem Osmić. Ovogodišnji program potpisuje Gordan Simić, dok je svečanu ceremoniju 10. dodjele nagrade Isa beg Ishaković, tradicionalno vodio Hazim Begagić.