BiH
8

Nadzorni odbor Razvojne banke: Ramiz Džaferović je smijenjen zakonito

E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nadzorni odbor Razvojne banke danas je održao sjednicu i donio pet odluka. Prva odluka je donesena o smjeni predsjednika Uprave Ramiza Džaferovića i članova uprave.

Nadzorni obor je donio odluku da se dosadašnji zamjenik predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH, Borislav Trlin, imenuje za privremenog predsjednika na period od 90 dana.

"Donesena je odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje predsjednika Uprave, zamjenika, izvršnih direktora i odbora za reviziju. Tehnički dio Razvojne banke je zadužen da odmah sljedeće sedmice raspiše konkurs", rekao je danas na press konferenciji predsjednik Nadzornog odbora Aid Berbić.

Imenovana je komisija čiji članovi će biti članovi Nadzornog odbora i uposlenici banke kao tehnička pomoć bez prava glasanja.

Na današnjoj sjednici je utvrđen i tekst konkursa za izbor predsjednika Uprave, zamjenika, izvršnih direktora i odbora za reviziju.

Peta tačka dnevnog reda sjednice je primanje k znanju informacija o poslovanju banke od 1. januara do 30. juna 2014. godine s napomenom da je to izvještaj. Sve tačke su jednoglasno usvojene.

Kao razlog za smjenu Uprave Berbić je naveo isticanje mandata sa 27. novembrom 2012. godine.

"Zadužit ćemo nekog da napiše i prezentira šta se dešavalo sinoć u banci. Moramo doći do pravih informacija, jer smo i mi jutros saznali neke detalje tek jutros", kazao je Berbić vezano za izuzimanje dokumentacije iz Razvojne banke.

Berbić je rekao da je Ramiz Džaferović prisustvovao sjednici Nadzornog odbora, te da je sjednica sazvana zakonito, u skladu sa aktima Razvojne banke, ali i da je smijenjen po zakonu, što mu je na sjednici objasnio sekretar banke Fuad Purišević.

S obzirom na to da će konkurs za novu upravu biti objavljen naredne sedmice, predsjednik Nadzornog odbora Aid Berbić je kazao da očekuju da će Razvojna banka za najduže 30 dana imati novu upravu.