BiH
13

Nacrt izmjene Zakona o igrama na sreću upućen u javnu raspravu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću podržan je većinom glasova na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, upućen u javnu raspravu, a Federalna vlada zadužena da najkasnije za mjesec dana dostavi u proceduru prijedlog ovog zakona.

Prije glasanja vođena je rasprava, na momente veoma oštra, o tome da li zakon treba razmotriti po hitnom postupku, kako je predlagala Vlada, ili usporiti proceduru, što je na koncu i učinjeno većinom glasova.

Za hitni postupak bila je većina Bošnjaka, ali ne i većina Hrvata, Srba i delegata ostalih naroda, pa je tekst vraćen u formu nacrta, koji je obrazložio Domu naroda pomoćnik federalne ministrice finansija Hajrudin Hadžimehanović.

Istakao je da je Vlada Federacije BiH predložila 15 amandmana koji idu u pravcu da se poveća porezna baza na osnovu oporezivanja svih dobitaka u igrama na sreću.

"Oni propisuju pitanja kao što je oporezivanje dobitaka ostvarenih u klasičnim lutrijskim igrama na sreću preko 10 KM po progresivnim stopama. To je praktično rješenje u odnosu na prijedlog da se oporezuju svi dobici, pa i pogrešno intonirano da se najveći dio dobitaka s aspekta oporezivanja izbjegava zato što se uvodi neoporezivi iznos za 10 KM. To jednostavno nije tačno, jer se ovo odnosi samo na lutrijske ili klasične igre", kazao je Hadžimehanović.

Također, propisuje se oporezivanje svih dobitaka u kladioničkim igrama, što znači da se oporezuju svi dobici na sportska klađenja i RNG klađenja.

Pojasnio je da RNG klađenja nisu automati navodeći da su to „klađenja po osnovu kojih se svaki listić mora evidentirati putem servera Porezne uprave“.

"Zato se predlaže da i sportska klađenja putem RNG aparata budu oporezivi po progresivnim stopama. Po sadašnjem rješenju Zakona rečeno je da je to taksa od 300 KM paušalno mjesečno po uplatnom mjestu gdje se priređuju RNG igre", naglašava i dodaje da su se svi uvezali u server Porezne uprave te su podaci jasni i konkretni što se tiče prometa koji se oslikava na serveru Porezne uprave preko RNG klađenja.

Izmjene i dopune predviđaju način i obračun uplate mjesečne naknade za priređivanje igara na sreću putem RNG klađenja. To podrazumijeva da se uvodi naknada na uplate za RNG klađenja u iznosu od pet posto, kao i za sportska klađenja.

Propisuje se uvećanje naknade od bruto prometa u djelatnostima koji se organiziraju putem automata, kao i nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove u segmentu inspekcijskog nadzora rada priređivača.

Govoreći o pripadnosti prihoda od poreza na dobitke potcrtao je da su to prihodi jedinice lokalne samouprave gdje je sjedište uplatnog mjesta u kojem je ostvaren dobitak.

Prema tome, ističe da sve projekcije idu u pravcu da se pojačaju budžeti jedinica lokalne samouprave s aspekta obračuna obustave i uplate poreza na dobitke jedinicama lokalne samouprave.

Uređeno je, kaže, pitanje oporezivanja nagradnih igara, gdje su do sada prema Zakonu o porezu na dohodak neoporezivi iznosi do 1.000 KM po pojedinačnoj nagradi, a po novom prijedlogu će se oporezivati svaka nagrada u vrijednosti 100 KM i više.

"Kroz rasprave je zadatak da se propišu obrasci radi pravilnog evidentiranja svih isplata i obračuna poreza na dohodak. Izmjenama se propisuje prestanak važenja odredbi Zakona o porezu na dohodak zbog toga što se u sadašnjem Zakonu kaže da se porezom na dohodak oporezuju svi dobici preko 100 KM sa stopom od 10 posto, da se porez plaća prema mjestu prebivališta fizičkog lica i slično", potvrdio je Hadžimehanović.

Uz navedene izmjene i dopune Federalno ministarstvo finansije je donijelo pet pravilnika i Odredbu o načinu raspodjele prihoda od naknada za igre na sreću.

Odobravanjem Nacrta prekinuta je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja će se nastaviti 15. decembra, prije održavanja nove redovne sjednice.