BiH
0

Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika na dnevnom redu 13. sjednice Doma naroda FBiH

FENA
Na inicijativu Kolegija, Dom naroda Federalnog parlamenta je mimo ranije najave uvrstio u dnevni red 13. redovne sjednice, koja je otvorena danas u Sarajevu, Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika.

Resorni federalni ministar Vahid Hećo kazao je nakon toga Agenciji Fena da je to trebalo učiniti i prije zbog "dubioze" u kojoj su trenutno rudnici. Podsjetio je da se ovim zakonom predviđa da Federalna vlada pomogne rudnicima u saniranju 325 miliona KM od ukupno 750 miliona KM njihovih obaveza prema fondovima, poreznim davanjima, PIO-u i slično.

Vladini planovi su stvaranje jedinstvenog energetskog sektora u Federaciji i u tom kontekstu pripajanje rudnika elektroprivredama, pa se stoga predviđa da u izmirenju ostalih 425 miliona KM obaveza rudnika učestvuju elektroprivredna preduzeća, dodao je Hećo.

Prema izjavi Feni predsjedavajućeg Doma naroda Stjepana Krešića, Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uvršten je u dnevni red 13. sjednice Doma naroda uz predloženi i većinom glasova odobreni zaključak delegata hrvatskog naroda u ovom domu, prema kojem u Parlamentu treba da bude održana posebna tematska sjednica o socijalno-finansijskoj sanaciji i ostalih preduzeća koja su u većinskom državnom vlasništvu u Federaciji, a imaju slične probleme kao rudnici.

Sjednica Doma naroda je u toku.