Zlatko Lagumdžija
0

"Naći ću način da zaustavim Dodika ili ću biti smijenjen"

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
The Times u utorak najavljuje posjetu američke državne tajnice Hillary Clinton Balkanu, posvećujući pažnju prvoj stanici njene turneje - Sarajevu.

Hillary Clinton će po dolasku u Sarajevo dočekati upozorenje vjerovatnog budućeg bosanskog premijera da će zemlja biti ponovo uvučena u rat ako nacionalisti ne odustanu od planova da je pocijepaju, piše Times.

Petnaest godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, kojim je nastao složeni bosanski sistem upravljanja s dva entiteta, predsjednik bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je proglašenjem nezavisnost svog dijela zemlje, nastavlja Times i prenosi izjavu Zlatka Lagumdžije, lidera Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, stranke koja je dobila najviše glasova na posljednjim izborima, da se kao bosanski premijer neće libiti da odobri upotrebu fizičke sile kako bi spriječio bilo kakvo otcjepljenje.

"Ili ću naći način da legitimno zaustavim Dodika u kršenju ustava fizičkom silom, nad kojom imam ovlaštenja, ili ću biti smijenjen i neki ludi radikali će preuzeti moju dužnost i to će učiniti", prenosi Times Lagumdžijine riječi.

List navodi kako je riječ o do sada najoštrijem upozorenju umjerenog bosanskog političara u čijoj su stranci zastupljeni predstavnici sva tri naroda.

"Kao civilno društvo, legitimno izabrani ljudi, borićemo se svim sredstvima protiv secesije ili ćemo u protivnom biti uništeni od strane islamskih radikala koji će započeti rat", izjavio je Lagumdžija londonskom dnevniku, dodajući kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaustavi radikalizaciju u zemlji.

Times navodi da se novoizabrani predsjednik Republike Srpske tokom predizborne kampanje upitao: "Ako kosovski Albanci, prema Međunarodnom sudu pravde i najmoćnijim diplomatskim silama svijeta imaju pravo da se odvoje zbog etničke mržnje i nedostatka jednistva sa Srbijom, zašto ne bismo i mi u Bosni i Hercegovini".

List piše kako su na račun EU i SAD-a iznijete kritike da su Dodiku omogućili da postane isuviše moćan, dijelom i kanalisanjem novca iz evropskih fondova entitetskim vladama.