BiH
6

Načelnik Općine Centar Sarajevo uputio čestitku povodom početka nove školske godine

FENA
Dževad Bećirević (Foto: Klix.ba)
Dževad Bećirević (Foto: Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević uputio je čestitku povodom početka nove školske godine.

"Prvi dan škole sigurno je jedan od najsretnijih dana za sve prvačiće, ali i njihove roditelje. To je dan koji naši najmlađi nikada neće zaboraviti. Susreću se sa novim prijateljima, učiteljicama i učiteljima, iskustvima i obavezama. Želim vam mnogo sreće i uspjeha u školovanju, a Općina Centar Sarajevo bit će uz vas", istakao je Bećirević u čestitki.

Nakon drugog upisnog roka u augustu, u prvi razred školske 2015/2016. godine, u 11 osnovnih škola na području općine Centar, upisan je 651 prvačić. U prvom upisnom roku u aprilu, za školsku 2015/2016. godinu u prve razrede 11 osnovnih škola na području općine Centar upisano je 632 djece, 322 djevojčice i 310 dječaka. U odnosu na aprilski upisni rok, u augustu je upisano još 19 učenika. Broj upisanih učenika u ovoj školskoj godini je za 7,13 posto manji u odnosu na broj upisanih u školskoj 2014/2015. godini, kada je upisan 701 učenik.

Prema evidenciji Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar, u školskoj 2015/2016. godini najviše učenika, njih 151 pohađat će prvi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Osnovnoj školi Katoličkog školskog centra. U školu "Isak Samokovlija" upisano je 90 djece, a u OŠ "Safvet-beg Bašagić" 76. Osnovnu školu "Alija Nametak" pohađat će 64 prvačića, školu "Musa Ćazim Ćatić" 57, OŠ "Nafija Sarajlić" 56, a u školu "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" je upisano 45 djece.

U Osnovnu školu "Hasan Kikić" upisano je 40 mališana, u školu "Silvije Strahimir Kranjčević" 30, a u školu "Vladislav Skarić" 24 djece. Najmanji broj prvačića, njih 18 upisano je u Osnovnu školu "Hasan Kaimija".

Pohađanje osnovne škole u trajanju od devet godina je obavezno za djecu uzrasta od šest do petnaest godina. U osnovnu školu upisuju se djeca koja su do 1. marta 2015. navršila pet i po godina života.

Općina Centar tradicionalno realizuje projekat nabavke školskih torbi i pribora za prvačiće, a u ovoj godini za ovu namjenu iz budžeta Općine izdvojena je 31.000 KM, saopćeno je iz te općine.