BiH
24

Načelnici sarajevskih općina s Konakovićem razgovarali o zakonu lokalne samouprave

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri u Vladi KS danas su održali radni sastanak s načelnicima sarajevskih općina, na kojem je razgovarano i o Nacrtu zakona lokalne samouprave.

Ovo je prvi sastanak premijera s čelnim ljudima lokalne samouprave u kojima se, kako je kazao načelnik Općine Vogošća, Edin Smajić, odvija realan život.

Razgovarano je o suštinskim stvarima koje su potrebne da bi vlada KS i jedinice lokalne samouprave mogle efikasnije i kvalitetnije provoditi projekte koji imaju veliki značaj za građane, a Smajić je rekao da se oni odnose na procedure koje dovode do novih radnih mjesta, ekonomskog razvoja i turizma, industrije koja je prijeko potrebna posebno u manjim općinama koje imaju industrijske i prostorne kapacitete i veliki broj nezaposlenih.

"Trebamo one propise koji nisu efikasni u provođenju staviti van snage i donijeti nove da bismo učinili život građanima što boljim te tako stvoriti perspektivu razvoja da bi Sarajevo doveli do nivoa kojega ono zaista zaslužuje", kazao je Smajić.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, je kazao da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka da će četiri gradske općine poslati određene prijedloge izmjena i dopuna zakona koji se mogu donijeti na nivou KS, a kojima bi se olakšao rad organa lokalne samouprave, postigla bi se veća efikasnost i učinkovitost, poboljšao bi se finansijski status općina, a "tu prije svega govorim o presudi Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine a nije nikada ispoštovana“.

Za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića današnji sastanak s premijerom i načelnicima govori da predstoji bolje vrijeme te da ima puno prostora za saradnju, a „mi smo upućeni jedni na druge naročito u oblasti propisa koje usvaja Skupština KS-a, a kojih se mi svi pridržavamo“.

"Govorili smo o konkretnim projektima u oblasti saobraćaja, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, jer tu imamo puno posla, ali s dobrom voljom svih strana uz mjere štednje koje je vlada KS najavila, jednog efikasnijeg i domaćinskog upravljanja imamo razloga za optimizam", rekao je Efendić.

Ministar pravde i uprave, Enver Smajkan je s premjerom i načelnicima govorio o Nacrtu zakona lokalne samouprave, i pojasnio da je on urađen na principima lokalne samouprave, a ostaje da se još jednom konsultira s načelnicima kako bi taj Nacrt stavili u proceduru u septembru ove godine, a već krajem godine bi on mogao biti donesen.

"Najbitnije u tom zakonu je da on daje široku autonomiju općinama, a s druge strane osigurava materijalno funkcioniranje svih nivoa vlasti, općina, grada i kantona", naglasio je Smajkan.

Premijer Konakoviće je zaključio da je današnji sastanak pokazao da su načelnici operativni, da poznaju svaki segment problematike života u Kantonu, u svojim nadležnostima a koje su i nadležnosti Kantona.

Rekao je da će biti još ovakvih sastanaka, barem jednom mjesečno, jer su danas postavili zadatke koji su vrlo operativni, a na narednim sjednicama Vlade KS će se već krenuti u izmjenu određenih akata i zakona kojima se poboljšava komunikacija, u sferi prostorne planske dokumentacije, kontakt s komunalnim preduzećima.

Za premijera Konakovića, prioriteti su već definirani problemi u sferi komunalne privrede, kao i olakšani pristup investitorima.