BiH
20

Na zahtjev RTRS-a prolongirano puštanje testnog digitalnog signala

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Sve tehničke i organizacione pretpostavke za taj puštanje testnog digitalnog signala su osigurane, međutim na adresu Ministarstva komunikacija i prometa BiH stigao je dopis Radio-televizije Republike Srpske u kojem je predloženo da se ovaj termin prolongira i da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra.

Podsjećamo, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je, u saradnji sa tri javna emitera, najavilo puštanje testnog digitalnog signala za 29. 9. 2016. godine, za područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara, ali iz RS-a su tražili prolongiranje.

"Ne ulazeći u razloge ovakvog zahtjeva, a u cilju zadržavanja korektnih odnosa Ministarstva komunikacija i prometa sa svim javnim emiterima, kao važnim učesnicima procesa digitalizacije, Ministarstvo je prihvatilo prijedlog RTRS-a da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra ove godine", saopćeno je iz Ministarstva.

Napominju da je na sastanku ministra Ismira Juske sa generalnim direktorima triju javnih emitera, Belminom Karamehmedovićem iz BHRT-a, Draškom Milinovićem iz RSTRS-a i Džemalom Šabićem iz FTV-a, održanom 1. septembra 2016., dogovoreno da testno puštanje digitalnog signala bude obavljeno do kraja mjeseca.

Ministarstvo, kao nositelj cijelog projekta digitalizacije u BiH, još jednom ističe da su svi tehnički i organizacioni uvjeti za puštanje testnog signala i okončanje prve faze digitalizacije ispunjeni i da će građani kao krajnji korisnici programa javnih RTV servisa na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara sigurno dobiti testni digitalni signal u svojim domovima u prvoj polovini oktobra.

O terminu puštanja testnog digitalnog signala za područje Sarajeva, Banje Luke i Mostara javnost će biti blagovremeno obaviještena.