BiH
10

Na većini Univerziteta u BiH bit će organiziran drugi upisni rok, dodatna mjesta za brucoše

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Drugi upisni rok će se organizirati na većini Univerziteta u Bosni i Hercegovini, a trebao bi početi naredne sedmice. Studenti će se na fakultete Univerziteta u Bihaću, Mostaru i Zenici moći upisati početkom septembra, a slobodnog mjesta je ostalo skoro na svim visokoškolskim ustanovama. Budući studenti će sredinom septembra u fakultetske klupe.

Univerzitet u Banjoj Luci je prošle sedmice raspisao konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. godini u drugom upisnom roku, a nakon prvog upisnog roka ukupno su slobodna 1.662 mjesta.

Kada je riječ o organizacionim jedinicama Univerziteta, na Akademiji umjetnosti slobodno je 59 mjesta, na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu 65, na Ekonomskom 135, na Elektrotehničkom 96, na Mašinskom 121, na Medicinskom 41, na Poljoprivrednom 111, a na Pravnom ima 317 mjesta za buduće brucoše. Na Prirodno-matematičkom fakultetu preostalo je 167 mjesta, na Rudarskom 31, na Tehnološkom 92, na Fakultetu političkih nauka 29, na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta 120, na Filološkom fakultetu 122, na Filozofskom fakultetu 102, a na Šumarskom fakultetu 54 mjesta.

U okviru drugog upisnog roka prijavljivanje kandidata počelo je danas, polaganje prijemnog ispita bit će 29. augusta, a objavljivanje rezultata konkursa do 31. augusta. Primljeni kandidati upisivat će se od 5. do 9. septembra.

Za upis u prvu godinu studija drugog ciklusa na Univerzitetu u Banjoj Luci u akademskoj 2016/2017. godini slobodno je još 1.354 mjesta. Od ukupnog broja studenata predviđenih za upis, 62 studenta bi se trebalo finansirati iz budžeta, 756 ih je na samofinansiranju, 78 mjesta je predviđeno za strane državljane, a 458 za vanredne studente.

Što se tiče Univerziteta u Zenici, konkurs za drugi upisni rok bit će objavljen početkom septembra, a najviše studenata konkuriralo je na fakultete društvenih nauka.

Na studijskim programima Univerziteta u Tuzli na kojima nije popunjen odobreni broj studenata, organizirat će se drugi upisni rok za koji će se prijave podnositi od 23. do 26. augusta 2016. godine. Prijemni ispit drugog ispitnog roka održat će se posljednji dan augusta. Prema informacijama iz Studentske službe, slobodno je 237 mjesta na Pedagoškom fakultetu i 119 mjesta na Pravnom fakultetu.

Iz rektorata Univerziteta u Bihaću za Klix.ba su kazali da će drugi upisni rok na fakultete početi naredne sedmice, a prema trenutnim informacija, zainteresiranost studenata za upis na prvi rok bila je veoma mala. I na ovom Univerzitetu budući studenti najviše su aplicirali za društvena usmjerenja.

Prema posljednjim informacijama sarajevskog Univerziteta, dodatnih mjesta za upis studenata na drugom roku bit će na Filozofskom, Ekonomskom, Medicinskom i Fakultetu za saobraćaj i komunikacije.

Organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu mogu do 29. augusta 2016. godine objaviti i realizirati naknadni konkurs, a pravo prijave i polaganja naknadnog prijemnog ispita imaju svi kandidati koji konkuriraju prvi put za upis, kao i kandidati koji su konkurirali u prvom roku, a nisu položili prijemni ispit ili su odbijeni zbog ograničenog broja kandidata.

Upis primljenih studenata bit će obavljen u periodu od 1. do 22. septembra. Studijska 2016/2017. godina počinje 1. oktobra, a početak nastave zimskog semestra planiran je za 3. oktobar.