BiH
8

Na ulicama Sarajeva počela podjela Narodnih novina

Klix.ba
Centar za promociju civilnog društva je danas počeo uličnu akciju podjele prvih Narodnih novina na području deset općina Kantona Sarajevo, a sve u sklopu projekta “Jačanje odgovornosti u budžetskom procesu“ čiji je donator Britanska ambasada u Sarajevu. Tema prvog broja je Nacrt budžera Kantona Sarajevo za 2013. godinu.

Centar za promociju civilnog društva, kao jedan od lidera i koordinatora uspostavljanja partnerske saradnje između Vlade Kantona Sarajevo i NVO, koje zastupaju i vaše interese, smatra da se teška situacija u svim sferama života u Kantonu Sarajevo može najbolje ilustrovati kroz dokument Nacrt budžeta za 2013. godinu, koji je pripremila aktuelna Vlada KS i na sjednici održanoj 11.02.2013. godine usvojila Skupština KS.

Vlade, pa i ova aktuelna, su odgovorne prema građanima za ono što rade i kako to rade, pri čemu odgovornost predstavlja izrada politika i planova koji će odrađavati prioritete i potrebe ljudi. To tako reći znači da mora postojati i računica po kojoj će biti jasno kako će se sve to finansirati. Sa druge strane mi kao građani trebamo učestvovati u javnom životu, glasati na izborima, pratiti provođenje obećanih politika i planova i zahtijevati promjene kada stvari ne idu dobro.

“U ovom kontekstu dokument 'Budžet za građane' je forma koja iz prespektive običnih ljudi može da bude najbolji način kojim se Vlada, na otvoren način, obraća javnosti, sa željom da na jasan način predstavi način realizacije i finansiranja svojih planova, programa i strategija. Po svojoj prirodi 'Budžet za građane' treba da bude napravljen tako da je prihvatljiv za čitanje svima, bez obzira što nemaju neophodna znanja i stručnost za ovu finansijsku tematiku”, rekao nam je projekt menadžer CPCD-a Omir Tufo.

Značaj ovakvih inicijativa, tj. prezentacije stručnog budžetskog štiva prepoznat je i od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je u svom dokumentu Priručnik za fiskalnu transparentnost iz 2007. godine naveo i slijedeće "Jasan i jednostavan sažeti vodič kroz budžet treba da bude široko distribuiran u vremenu usvajanja godišnjeg budžeta".

U sklopu projekta Jačanje odgovornosti u budžetskom procesu za sutra u 10:00 sati u hotelu Bosnia zakazan je okrugli stol pod nazivom "Javna rasprava o javnoj raspravi o Nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2013", na kojem će prisustvovati predstavnici političke sfere, kao i predstavnici CPCD-a.

Sva ova pitanja i odgovori na njih, koji jesu ili nisu dati, bili su i naša osnovna motivacija da kreiramo dokument zbog kojeg ćete sebi sigurno moći postaviti ključno pitanje: Koliko je Vladi zaista stalo, da mi na razumljiv način objasni, gdje će se budžetske pare trošiti i kako će se sve to reflektirati na moju porodicu?