BiH
13

Na UKCS-u operišu samo vitalno ugrožene pacijente

Klix.ba
Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila stanje prirodne nesreće Univerzitetsko-klinički centar u Sarajevu donio je odluku da se obustavi operativni program, tačnije da se štedi materijal i da se izvode samo hitne operacije.

"U Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo održana je vanredna sjednica na kojoj je odlučeno da sve klinike UKCS-a moraju racionalno trošiti medicinski materijal, kako bi smo bili u stanju pružiti pomoć najhitnijim slučajevima, koji pomoć traže s područja cijele BiH", kazala je za Klix.ba Muamera Šehić, glasnogovornica UKCS-a.

Istakla je da će se operativni zahvati vršiti samo u slučajevima gdje postoji apsolutna i vitalna ugroženost pacijenata.

"Operativni zahvati koji nisu hitni, biti će urađeni po proglašenju prestanka vanrednog stanja. U proteklih 48 sati Univerzitetski klinički centar Sarajevo primio je 31 pacijenta iz drugih kantona i sedam stranih državljana, kojima zdravstvena pomoć ne može biti pružena u mjestima njihovih prebivališta", istakla je Šehićeva.